Pátek, 26. dubna 2024

Solární les promění parkoviště v ekologickou nálevnu pro elektromobily

Solární les promění parkoviště v ekologickou nálevnu pro elektromobily

Ekologické návrhy často pokulhávají v praktičnosti a využitelnosti. Že může ekologické smýšlení přinést i skutečně inovativní a praktickou myšlenku však dokázal designér Neville Mars, který navrhl parkoviště s obřími solárními stromy, jež napájejí přijíždějící elektromobily a zároveň jim poskytují stín.

Celý návrh je vlastně docela logický. Proč napájet svůj elektromobil doma v garáži nebo na speciálně určených stanicích, když ho můžete "upíchnout" do zásuvky, zatímco jdete na nákup nebo do kina. Velké solární tabule připomínající listy, zajistí automobilu stín a navíc pochytají tolik solární energie, že napojí vaše vozidlo dostatkem energie pro další jízdu.

Ekologické solární lesy se otáčejí za slunečním svitem

Ekologické solární lesy se otáčejí za slunečním svitem

FOTO: Profimedia

A "tak jako slunečnice každý den otáčí se za sluncem," otáčí se i solární les za paprsky. Jednotlivé "listy" se pohybují tak, aby si vzájemně nestínily a byly schopné nasát co největší množství energie. Celý projekt navrch působí vyloženě vkusně. Ačkoli se tedy zatím jedná o vizi do budoucna, zaslouží si projekt pozornost. S postupným šířením elektromobilů na něj jistě jednou dojde.

Barbora Vaníčková, Novinky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů