Čtvrtek, 28. března 2024

Do Rakouska již může vést lanovka

Do Rakouska již může vést lanovka

Správa Národního parku Šumava se poprvé po 13 letech jednání nebrání vybudování lanovky, která by propojila Novou Pec na Prachaticku s rakouským lyžařským areálem Hochficht. Ve hře jsou ale i další varianty dopravy, například ekologickými autobusy a elektrickou dráhou.

O možnostech včera jednal kraj, zástupci obcí a vedení šumavského parku. Všechny strany považují výsledek jednání za průlomový. Nyní nechají zpracovat studii, která pomůže vybrat nejšetrnější řešení. "Po 13 letech jsme dospěli za pomoci Jihočeského kraje ke společnému možnému řešení se Správou Národního parku s ochranou přírody. To považuji za velký úspěch," řekl starosta Horní Plané Jiří Hůlka. Výstavba lanové dráhy z Klápy na vrchol Reischelberg by podle něj přišla na zhruba 200 milionů korun a zájem o ni mají investoři z Česka i zahraničí.

"Vyjádření Správy Národního parku Šumava spatřuji jako naprosto průlomové. V podstatě správa parku se dostává na stejnou notu, jako je Jihočeský kraj," řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů