Pátek, 29. března 2024

První vodíková stanice v ČR otevřena v areálu Veolia Transport v rámci projektu provozu vodíkového autobusu TriHybus

První vodíková stanice v ČR otevřena v areálu Veolia Transport v rámci projektu provozu vodíkového autobusu TriHybus

V areálu společnosti Veolia Transport v Neratovicích (v ulici Ke Spolaně) byla dnes otevřena první vodíková čerpací stanice v České republice. Ta je součástí projektu provozu vodíkového autobusu TriHybusu (Triple Hybrid Hydrogen Bus), který bude jezdit na městské lince číslo 256 002 v Neratovicích. Autobus bude provozovat společnost Veolia Transport Praha.

První vodíková čerpací stanice v České republice, vybudovaná firmou Linde Gas, dokáže plnit motorová vozidla plynným vodíkem o tlaku 350 bar. Stanice se skládá z dvoustupňového vodíkového kompresoru, samotný vodík je skladován v nadzemním zásobníku o objemu 50 m3, celá kompresorová stanice je umístěna v železobetonovém kontejneru. V prvním období zde bude vodík tankovat tento speciální autobus městské hromadné dopravy, v budoucnu by mezi klienty čerpací stanice měly patřit i další vozidla jezdící na vodíkový pohon.

"Autobusu bude tankování vodíku trvat přibližně deset minut. Na plnou nádrž, 20 kilogramů vodíku, ujede vozidlo přibližně 300 kilometrů," říká Ivo Novotný, marketingový a personální ředitel Veolia Transport ČR.

V areálu dopravce byly provedeny úpravy v objektu garáží pro parkování vodíkového autobusu tak, aby byla splněna všechna přísná bezpečností kritéria (instalace vodíkových senzorů a ventilátorů k nucenému odvodu vzduchu, drobné stavební úpravy).

TriHybus využívá systému trojitého hybridního pohonu: vodíkových palivových článků, baterií a výkonných kondenzátorů zvaných ultrakapacitory. Výkon elektrického trakčního motoru je 120 kW (163 HP), řídící systém a komponenty byly instalovány do karoserie vozidla Irisbus Citelis 12 M. Maximální rychlost autobusu je elektricky omezena na 65 km/h.

Partnery projektu TriHyBus jsou Ústav jaderného výzkumu v Řeži u Prahy, Škoda Electric, Proton Motor, Linde Gas, IFE Halden a Ministerstvo dopravy České republiky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů