Pátek, 19. dubna 2024

Kurýři soutěžili v ekologické jízdě

Kurýři soutěžili v ekologické jízdě

Kurýři expresní dopravní společnosti TNT se utkali v soutěži o nejrychlejší, nejúspornější a nejbezpečnější jízdu. Akce nazvaná Drive Me Challenge vyvrcholila koncem září, kdy se celosvětového finále v Anglii zúčastnilo 16 nejlepších národních týmů ze všech kontinentů. Je součástí globální strategie TNT na zlepšení životního prostředí, kterou firma aplikuje od roku 2007 pod názvem Planet Me. Hodnotila se rychlost, bezpečnost, spotřeba paliva a také spokojenost zákazníků. Zvítězil tým z nizozemské divize TNT Post. Jednalo se o třetí ročník soutěže, jejímž cílem je zpopularizovat ekologické řízení aut a bezpečnost. "Česká republika ve finále zastoupení neměla, nicméně do projektu se aktivně zapojujeme. Všichni řidiči jezdící v barvách TNT prochází školením ekologické jízdy a bezpečnosti," říká Miloš Malaník, generální ředitel TNT Express ČR.

Podle výpočtů TNT se dá ekologickou jízdou uspořit 5 % paliva. V celosvětovém měřítku to pro TNT znamená ročně o desítky milionů tun CO2 méně a finanční úspory v řádu milionů eur, které pak mohou být investovány do zlepšení servisu pro zákazníky.

TIPY A TRIKY ŘIDIČŮ TNT PRO EKOLOGICKOU JÍZDU

Řazení - řaďte včas, ideálně při otáčkách mezi 2000 a 2500 ot./min; pro rychlé dosažení požadované rychlosti můžete i vynechat některé stupně (dvojku, čtyřku).

Zpomalování - pokud musíte zpomalit nebo zastavit, dávejte nohu z plynu včas a nechte zařazenou stejnou rychlost.

Pneumatiky - jednou měsíčně kontrolujte tlak v pneumatikách, podhuštěné pneumatiky zvyšují spotřebu paliva až o 3 %.

Předvídání - zkuste maximálně předvídat provoz, díky tomu můžete udržovat konstantní rychlost, což méně zatěžuje motor; zároveň se tím můžete vyhnout nenadálému a zbytečnému brždění a zrychlování; rozdíl mezi plynulou a agresivní jízdou může činit až třetinu celkové spotřeby.

Rychlost - motory aut bývají nejúčinnější při rychlosti kolem 90 km/h, při rychlostech přes 100 km/h se spotřeba rapidně zvyšuje, např. při konstantní rychlosti 120 km/h je o 42 % vyšší; ideální je jízda stálou rychlostí při zařazení nejvyššího možného rychlostního stupně a nízkých otáčkách.

Vypínání motoru - pokud musíte na chvíli zastavit, vždy vypněte motor; platí to i při stání v dopravní zácpě.

Zimní období - nenechávejte motor běžet naprázdno kvůli vytopení interiéru nebo rozehřátí motoru, je to plýtvání.

Klimatizace - zvyšuje spotřebu o 10 až 15 %, proto ji používejte uvážlivě.

Odstup - zachování dostatečného odstupu od vozidla před vámi není jen bezpečné, ale také se díky němu vyvarujete prudkého brždění a zrychlování.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů