Pátek, 29. března 2024

KLM zkouší ekologické létání. První let částečně poháněla biopaliva

KLM zkouší ekologické létání. První let částečně poháněla biopaliva
HAAG - KLM otestovala první let s pasažéry, kdy letadlo bylo poháněno biopalivy. Tedy alespoň částečně. Podle aerolinky se jedná o vůbec první let s cestujícími za využití biopaliv na světě.

Nizozemská letecká společnost KLM, divize aerolinek Air France-KLM, v pondělí uskutečnila první let s cestujícími letadlem částečně poháněným biopalivem. Let boeingem 747, jehož jeden ze čtyř motorů byl z poloviny natankován biopalivem, se čtyřiceti cestujícími na palubě trval hodinu a půl.

"Je totechnicky proveditelné. Předvedli jsme, že je to možné," řekl generální ředitel KLM Peter Hartman. K prognózám, kdy by firma mohla přejít u komerčních letů k biopalivům, se firma zatím nechce vyjadřovat. Podle vyjádření mluvčí aerolinek Monique Matzeové je velmi obtížné získat dostatek biopaliva.

Letadlo vzlétlo z letiště Schiphol blízko Amsterodamu, kde také přistálo.

Na palubě prvního letu, který má být prvním krokem k ekologičtějšímu létání, byla mimojiné i nizozemská ministryně hospodářství Maria van der Hoevenová či ředitel Světového fondu na ochranu přírody (WWF) v Nizozemsku Johan van de Gronden.

Boeing 747 pro svůj let natankoval do jednoho motoru 50 procent biopaliva a 50 procent tradičního kerosinu. Do zbývajících tří motorů byl natankován pouze kerosin. Hartman dodal, že natankované biopalivo může omezit emise oxidu uhličitého při letu až o 80 procent. Letecký průmysl se podle odhadů podílí na globálních emisích oxidu uhličitého, který je podle některých vědců zodpovědný za globální oteplování, zhruba dvěma až čtyřmi procenty.

KLM ale není první leetckou společností, která se snaží najít náhradu za kerosin. V lednu zkusily Japan Airlines testovací let Boeingu 747, který byl jeden ze čtyř motorů poháněn rostlinným olejem. O měsíc později se uskutečnil let Airbusu A 380 z Londýna do Toulouse, kdy letadlo letělo na směs kerosinu a zkapalněného plynu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů