Čtvrtek, 28. března 2024

Tahač letadel TaxiBot sníží hluk i emise

Tahač letadel TaxiBot sníží hluk i emise

Je až s podivem, že toto nikoho nenapadlo dříve. Tahač, který odtáhne letadlo na runway nebo z runwaye, aniž by muselo zbytečně spalovat palivo.

Společnost Ricardo, která tento "TaxiBot" připravuje, si slibuje, že o něj bude velký zájem. Zatím je všechno ve fázi prototypu, který se testuje. Má jít o jakýsi automatizovaný robot, který bude ovládat pilot přímo z letadla. Pilot totiž dostává pokyny z řídící věže a další předávání pokynů do kabiny tahače by bylo nebezpečné. V tahači tak bude pouze sedět řidič, který ho odveze zpět a který bude sloužit jako "záchranná brzda", kdyby pilot nereagoval na pokyny z řídící věže.

Tahač je poháněn dvěma dieselovými osmiválci, každý má výkon přes 500 koní. Točivý moment je dost velký na to, aby roztlačil plně naložený Boeing 747 či Airbus A380 - největší dopravní letadla světa.

Firma Ricardo spočítala, že používáním TaxiBotů by se snížily roční emise z letecké dopravy o 18 milionů tun CO2! Letadla také ročně spotřebují "zbytečně" palivo za 7 miliard dolarů (120 miliard korun). Letecký motor je totiž efektivní při velkých rychlostech ve vzduchu, ale při popojíždění po zemi je jeho spotřeba neúměrná odváděnému výkonu.

Zatím probíhá testování a zkoušky, ale v roce 2012 by již měl být představen TaxiBot v sériové podobě. O TaxiBot se nicméně zajímá docela dost aerolinek a letišť, takže se zdá, že by se tento nápad mohl chytit.

Akorát se divíme, proč už dávno aerolinky a letiště nenakupují služební Volkswageny Touareg, které zvládnou totéž...

autoweb.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů