Pátek, 19. dubna 2024

Předražená dálnice D47 se otevírá bez ekoduktu - Zájmy přírody betonáři ignorovali

Předražená dálnice D47 se otevírá bez ekoduktu - Zájmy přírody betonáři ignorovali

Na Moravě se ve středu 24. listopadu otevírá dálnice D47 v délce 74 km, která představuje rekord betonové lobby, neboť její cena je v průměru 770 miliónů korun za kilometr. Dálnice je kuriózní i tím, že má dva základní kameny, na které různí politici v různých časech poklepávali.

Investor Ředitelství silnic a dálnic ČR také ignoroval podmínky, které mu udělilo Ministerstvo životního prostředí. Na úseku D4704 u Podhoří u Hranic na Moravě nepostavilo ekodukt, který měl zajistit migraci velkých savců Moravskou bránou. Podle odborníků je okolní krajina právě v tomto místě nejlépe průchodná. Přes nově postavenou bariéru se však migrující vlci, rysi nebo další savci nedostanou.

Investor nemůže argumentovat, že by ekodukt dálnici ještě více prodražil. O pět kilometrů dále totiž vyprojektoval a postavil velmi náročný a drahý přesýpaný most, který ve svých materiálech sám nazývá "ekoduktem" [1]. Přitom v tomto místě nikdo nikdy žádný ekodukt nepožadoval. Dálniční úsek totiž prochází blízko zástavby a je minimální šance, že by jej zvěř mohla někdy využívat.

Investor při stavbě D47 nerespektoval dokonce ani svůj vlastní projekt. Podjezd pod dálnicí u obce Podhoří například postavil v rozporu se stavebním povolením. Místo dvoupolového mostu o rozpětí 8,5 metrů nechalo vyhloubit pouze úzký tunel 6 metrů široký [2]. Fakturována byla ovšem původní stavba a zhotovitel (vedoucí Sdružení D4704 - firma Skanska) si tak "strčil do kapsy" několik miliónů korun daňových poplatníků. Podobné triky při stavebních zakázkách jsou nejspíše důvodem, proč stát staví dvakrát dráž než v sousedním Německu.

Miroslav Kutal z Hnutí DUHA Olomouc řekl:

"Lidé mají přirozenou potřebu ekonomického rozvoje, zvířata zase potřebu migrovat. Ředitelství silnic a dálnic zcela ignorovalo podmínky Ministerstva životního prostředí a nedrželo se ani svého vlastního projektu. Do kapes stavebních firem tak putují milióny na úkor opatření, která měla snížit negativní dopady dálnice na krajinu. Vzácní vlci, rysi i běžní živočichové budou teď cestu z Beskyd do Jeseníků hledat jen velmi obtížně."


Kontakt: Miroslav Kutal, Hnutí DUHA Olomouc, telefon 728 832 889, e-mail: miroslav.kutal@hnutiduha.cz
Miroslav Patrik, Děti Země, telefon 603 574 289, e-mail: dz.brno@ecn.cz,

Poznámky:

[1] Přesýpaný most u Hrabůvky - v materiálech ŘSD ČR nazývaný "ekodukt" (mapa na str. 9 publikace "Projekt D47": http://www.rsd.cz/rsd/rsd.nsf/0/C55139E820489709C125766D00454DB8/$file/D47_091125.pdf

[2] Obrazové srovnání schválených plánů a stávajícího stavu kontroverzních objektů D47 na www.selmy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů