Čtvrtek, 28. března 2024

Na stezce Praha - Vídeň se slavilo i otevíralo

Na stezce Praha - Vídeň se slavilo i otevíralo

Hned o dva nové okruhy se letos rozšířila turistická nabídka na mezinárodní stezce Greenways Praha - Vídeň, o kterou se již jedenáct let stará Nadace Partnerství. Tato stezka tvořící síť cyklistických a pěších tras mezi metropolí České republiky a Vídní, si získává stále více fanoušků z České republiky i ze zahraničí: "České Greenways nabízejí jedinečnou příležitost poznat nádhernou zemi, přátelské lidi, vynikající pivo, vydatná jídla a nedotčená místa České republiky," popisuje například své zážitky návštěvník z Kalifornie, Frank.

"Obce, regiony i mikroregiony si stále více uvědomují potenciál cyklostezek v oblasti cestovního ruchu, i proto se daří iniciovat a realizovat takové projekty, jakými jsou Greenway Regionu Renesance, Greenway Selského baroka nebo cyklistický okruh Vranovsko," říká koordinátor stezky Jakub Smolík z Nadace Partnerství. K páteřní trase, která měří přibližně 470 kilometrů, a dalším tematickým trasám letos přibylo dalších 178 kilometrů na Greenway Regionu Renesance (procházejícím například Telčí nebo Novou Říší) a na okruhu Vranovsko.

"Na rozdíl od minulých let se na Greenways Praha-Vídeň pořádá také čím dál více propagačních cyklistických akcí, a to i na lokální úrovni. Největší mezinárodní cyklojízda Týden na kole pořádaná Nadací Partnerství, se letos navíc nesla v duchu oslav dvaceti let od pádu železné opony," vysvětluje Smolík. Na 70 účastníků ze čtyř zemí projelo trasu dlouhou 450 km, na níž se setkali se zástupci obcí, měst, mikroregionů a neziskových organizací, se kterými si toto výročí společně připomenuli. Navíc byla tímto způsobem prohloubena spolupráce s tradičními partnery a navázáno partnerství s mnoha novými, se kterými se bude Nadace Partnerství a její rakouští partneři z Future Base Weinviertel i do budoucna snažit propagovat stezky Greenways Praha-Vídeň jako ucelený turistický produkt pro vyznavače lehké turistiky.

Mezinárodní cyklojízda Týden na kole se chystá i pro rok 2010 a tentokrát bude jejím hlavním tématem klima, které se po summitu v Kodani stane v příštím roce jedním ze stěžejních témat. Do pelotonu se mimo jiné zapojí i pražský písničkář Jan Řepka - propagátor hudebních tour na kole v České republice. "Naším hlavním úkolem je ale spuštění nových webových stránek, které by měly nabídnout kompletní informační servis nejenom pro cyklisty," říká Jakub Smolík.

Kontakt: Jakub Smolík, jakub.smolik@nap.cz, 723 380 741

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů