Úterý, 16. dubna 2024

EasyJet je ekologičtější než běžný evropský automobil

EasyJet je ekologičtější než běžný evropský automobil

Nízkonákladové aerolinky EasyJet se zaměřily na ochranu životního prostředí. "Průměrné stáří jednoho letounu nepřesahuje 3,5 roku a přepočteno na jednu osobu jsou průměrné emise oxidu uhličitého nižší než u ostatních leteckých společností nebo u běžného evropského automobilu," konstatoval ředitel komunikace Oliver Aust.

"Tradiční aerolinky, které létají po stejných trasách jako EasyJet, mají až o 27 procent vyšší emise oxidu uhličitého na osobu než naše společnost. Tento stav způsobují především malá obsazenost a stáří letounů běžných aerolinek," vysvětlil Aust.

Koncem listopadu EasyJet rovněž vyzval k schválení přísných emisních standardů pro leteckou dopravu. Ty by měly vést až ke čtyřicetiprocentnímu snížení emisí oxidu uhličitého u další generace letadel. "Je to jeden z prvních kroků, které vedou k plánovanému plnění slibu leteckých společností snížit celkové emise z letecké přepravy," potvrdil mluvčí aerolinek.

EasyJet v současnosti spolupracuje s techniky a výrobci na projektu ekologického letounu EcoJet, který by měl začít létat do deseti let. K snížení emisí oxidu uhličitého o padesát procent vzhledem k dnešnímu stavu mají přispět zejména dva rotory umístěné nad ocasem letadla a odlehčený trup. Zároveň by měl EcoJet produkovat až o čtvrtinu méně hluku než běžné letouny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů