Pátek, 29. března 2024

Územní řízení pro silnici R52 je na rok přerušeno

Územní řízení pro silnici R52 je na rok přerušeno

V Pohořelicích 17. prosince proběhne ještě ústní jednání

Stavební úřad v Mikulově na rok přerušil územní řízení pro úsek silnice R52 Pohořelice - Ivaň, neboť Nejvyšší správní soud 25. listopadu 2009 zrušil územní plán velkého územního celku Břeclavsko. Nicméně ve čtvrtek 17. prosince od 9 hodin proběhne na Městském úřadě v Pohořelicích ústní jednání, které už nebylo možné odvolat. Podle Dětí Země a Ekologického právního servisu měl stavební úřad ale žádost Ředitelství silnic a dálnic ČR zamítnout, nikoliv řízení přerušovat. Spor možná bude řešit i soud.

"Jelikož jsou zde rozpory silnice R52 s územně plánovacími podklady, tak jde o tak zásadní chybu, kterou podle nás nemůže investor sám odstranit a stavební úřad tak měl žádost o vydání územního rozhodnutí zamítnout a ne řízení na rok přerušovat," tvrdí Miroslav Patrik z Dětí Země.

Investor pro úsek silnice R5204 Pohořelice - Ivaň podal žádost o vydání územního rozhodnutí už před dvěma půl lety v květnu 2007. Po celou dobu bylo řízení přerušeno, neboť neměl výjimky k zásahu do biotopů zvláště chráněných druhů organismů. Nyní zase chybí územní plán Břeclavska.

Podobně je na tom i úsek silnice R5206 Perná - státní hranice, u kterého byla žádost podána až v únoru 2009. Nicméně v tomto případě bylo územní řízení přerušeno rovnou do prosince 2010.

"Z hlediska přípravy je na tom nejhůře prostřední úsek R5205 Ivaň - Perná, který se potýká s technickými problémy plánovaného dlouhého mostu přes vodní nádrž Nové Mlýny a navíc protíná ptačí oblast, takže jde o nejkritičtější část silnice," upozorňuje dále Patrik na potíže, o nichž se doposud mlčelo.

Kdy územní řízení začnou ovšem závisí na schválení Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje, v nichž se plánuje výstavba jak silnice R52 z Brna na Mikulov, tak silnice R55 kolem Břeclavi.

Podle Dětí Země by bylo nejvhodnější nejdříve vybudovat právě silnici R55 a zajistit tak přesun tranzitní dopravy mimo Břeclav. Až daleká budoucnosti by pak podle nich ukázala, zda je nutné také stavět silnici R52.

"Pokud se má v Jihomoravském kraji nějaká kapacitní silnice někde stavět, tak ať je to R55, která zničí méně přírody, než R52 kolem CHKO Pálava," myslí si Patrik.

Odkazy na internetové stránky:

NSS zrušil územní plán VÚC Břeclavska (TZ, 26.11.2009)
http://www.nssoud.cz/main.aspx?cls=art&art_id=411

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů