Čtvrtek, 18. dubna 2024

Slovensko zítra spustí elektronické mýtné

Slovensko zítra spustí elektronické mýtné

Povinnost platit mýtné budou mít vozy nad 3,5 tuny. Systém patrně zdraží autobusovou dopravu.

Slovensko od Nového roku spustí elektronický systém výběru mýtného. Elektronické mýtné tak částečně nahradí zpoplatnění využívání dálnic, rychlostních komunikací a silnic první třídy prostřednictvím dálničních známek. Nový systém ale zřejmě zdraží přepravu široké škály zboží a pravděpodobně také autobusovou dopravu.

Povinnost platit mýtné na vybraných úsecích silnic bude mít na Slovensku každé motorové vozidlo s hmotností nad 3,5 tuny anebo jízdní soupravy se stejnou minimální hmotností. Poplatky budou muset platit i vozidla určená k přepravě více než devíti osob včetně řidiče. Autobusoví dopravci budou sice proti původně navrhované výši poplatků platit přibližně o polovinu nižší částky, i ty ale zřejmě zdraží cestovné.

Kilometr jízdy po zpoplatněné silnici bude stát od 6,3 centu (zhruba 1,6 Kč) do 20,9 centu (5,5 Kč) bez daně z přidané hodnoty v závislosti na typu silnice a kategorii vozidla. Důležitá bude kromě hmotnosti a počtu náprav také emisní třída vozidla, která určuje, do jaké míry automobil znečišťuje životní prostředí. Platit mýtné bude možné v hotovosti, bankovním převodem, bankovními či palivovými kartami.

Dopravci mají na výběr dva platební režimy. Buď si mýtné předplatí, anebo ho budou hradit zpětně prostřednictvím faktury. K tomu je ale zapotřebí složit za každé vozidlo záruku ve výši 600 eur a napevno instalovat měřící palubní jednotku.

Zavedení elektronického mýtného se setkalo s odporem nákladních dopravců. Ti včera stávkovali a na ministru dopravy 1/4ubomíru Vážném požadovali změny ve výběru poplatků. Vadí jim především výše mýtného, ale také jeho údajná nepřipravenost. Problémem je pro dopravce také údajně příliš hustá síť zpoplatněných silnic první třídy.

S ministrem se ale majitelé nákladních aut nedohodli a v pondělí chtějí proto zahájit protestní akci na benzinových pumpách, kde chtějí tankovat pohonné hmoty v malém množství a zpomalit tak provoz čerpacích stanic.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů