Čtvrtek, 25. dubna 2024

Mýtné na krajských silnicích: první vlaštovka v Pardubickém kraji

Mýtné na krajských silnicích: první vlaštovka v Pardubickém kraji

Hnutí DUHA a Dopravní federace [1] uvítaly zprávu, že Pardubický kraj zvažuje během několika let zavést mýtné i na vybraných silnicích II. a III. třídy [2]. Lidem na Pardubicku by tak ubylo výfukových plynů, hluku a nebezpečných kamionů, dodávají ekologické organizace.

Pardubický kraj uvažuje o zpoplatnění některých silnic pomocí satelitního systému do tří let. Z výnosů hodlá financovat údržbu krajských silnic, které jsou devastovány těžkou nákladní dopravou.

Současné mýtné na státních dálnicích a některých silnicích, jak jej zavedla vláda, považují obě organizace za nedostatečné či přímo kontraproduktivní. Zejména proto, že způsobuje objíždění zpoplatněných úseků a tím zhoršuje kvalitu života v obcích i bezpečnost dopravy na menších silnicích. Mýtné zatím nijak nemotivuje firmy, aby své zboží přepravovaly po železnici místo kamionů, nebo nakupovaly od lokálních dodavatelů.

Hnutí DUHA a Dopravní federace prosazují:

o Rozšíření mýtného na všechny silnice.
o Takové sazby mýtného, aby účinně motivovaly ke snížení zejména kamionové dopravy - například k přeložení nákladů ze silnic a dálnic na železnici.
o Investovat dvě třetiny výnosu z mýtného do modernizace a efektivnější železnice (jako ve Švýcarsku, kde se tak daří železnici skutečně posilovat).

Pavel Přibyl z Hnutí DUHA, členské organizace Dopravní federace, řekl:
"Pardubický kraj dal dobrý příklad ostatním hejtmanstvím, která by se k němu měla co nejdříve přidat. Zajistí tak svým občanům bezpečnější silnice, na kterých ubude výfukových plynů, hluku i mnohatunových monster. Teď hlavně musí krajští radní svůj záměr proměnit ve skutečnost. Zapojí-li se i další kraje, můžeme mít do několika let mýtný systém, který bude konečně mít hlavu a patu a o který bude možné opřít další kroky k podpoře čistších a bezpečnějších druhů dopravy."

Kontakt:
Pavel Přibyl, Hnutí DUHA, telefon 603 207 249, email pavel.pribyl@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů