Pátek, 29. března 2024

Kvůli znečištěnému ovzduší zavádějí italská města neděle bez aut

Kvůli znečištěnému ovzduší zavádějí italská města neděle bez aut

Sto měst a městeček v Pádské nížině na severu Itálie se připravuje na celodenní zastavení automobilového provozu. K iniciativě daly podnět Miláno a Turín, kde všechny limity znečišťujících látek v ovzduší překračují mnohonásobně povolené evropské normy. Neděle bez automobilů se bude konat 28. února a očekává se, že se do akce připojí i další města.

"Zastavení automobilového provozu na jeden den toho moc nevyřeší. Uvědomují si to i starostové, kteří se připojili k iniciativě. Jenomže v Miláně se překračují limity 108 dní v roce, v Římě je to 67 dní a v Benátkách 60. To znamená, že znečištěné ovzduší je reálný a velký problém Itálie.Údajně totiž podle odborníků následkem znečištěného ovzduší v Itálii umírá každý rok na sedm tisíc lidí," říká spolupracovnice Českého rozhlasu na Apeninském poloostrově Vědunka Lunardi.

"Nejhorší je situace v Pádské nížině, kde mlhy a dlouhodobá absence větrů vytvářejí podmínky, ve kterých se vzduch stává opravdu nedýchatelným," dodává Lunardi.

Podle ní je iniciativa starostů stovky měst je spíše gestem, kterým chtějí upozornit lidi i vládu na neúnosné situaci.

"Chtějí se ale dohodnout na dalších konkrétních iniciativách, na financování konkrétních kroků, jako je výstavba metra, více tramvají a městských vlaků, méně znečišťující městské autobusy. Kritizovali například, že vláda bude investovat miliardy do mostu přes mesinskou úžinu, zatímco by, podle nich, bylo lepší investovat tyto částky do hromadné městské dopravy," uvádí Vědunka Lunardi.

Řím se nepřipojí

K iniciativě se ale nepřipojil Řím, i když má se znečištěným ovzduším také velké problémy.

"Římané si v minulých letech užili dost nedělí bez automobilů, alespoň v centru, ale současný starosta Alemanno se k iniciativě severní Itálie nepřipojil a to má Řím trojnásobný počet aut na obyvatele, než New York a dvojnásobný v porovnání s Londýnem," vysvětluje spolupracovnice Českého rozhlasu v Itálii Vědunka Lunardi.

Ne všem se ale nápad dne bez aut líbí. Stěžují si zejména obchodníci, ale také organizátoři módních přehlídek, které se budou konat v Miláně právě příští týden.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů