Pátek, 29. března 2024

VUT Brno na špici v ekologizaci malých letadel

VUT Brno na špici v ekologizaci malých letadel
Vysoké učení technické v Brně (VUT) se jako zástupce České republiky zapojilo do mezinárodního projektu, který zkoumá možnosti zavedení systému individuální letecké dopravy. Ekologicky šetrné malé letouny, jakési vzdušné obdoby osobních aut, mohou podle vědců sehrát důležitou roli v budoucnosti dopravy.


Na projektu PPlane se podílí 13 partnerů z 11 evropských zemí a Izraele. Výsledkem projektu zatím nebude podrobný návrh letounu. Naznačí však, jak by mělo podobné letadlo vypadat.

Systém osobní letecké dopravy (Personal Air Transportation System - PATS) je novým pojem v oboru. Osobní letadlo se stává analogií k osobnímu autu, pokud jde o dostupnost a snadnost použití. Některé studie ukazují, že malá letadla se speciálními vlastnostmi budou hrát v dopravě stále větší roli.

Podle odborníků nejde o hudbu vzdálené budoucnosti. Při úvahách o vhodném pohonu srovnávají pístové motory s různými variantami elektrického pohonu a možností je i vodíkový pohon.

Letoun musí být šetrný k životnímu prostředí, důležitými kritérii jsou bezpečnost, spolehlivost, automatizace a nízká spotřeba paliva. V každé z těchto oblastí chce projekt přinést nové poznatky. Potrvá 30 měsíců, celkový rozpočet činí 4,4 milionu eur (přibližně 113,4 milionu korun) ze zdrojů Evropské komise.
Více informací najdou zájemci - ZDE.

Letecký výzkum má na VUT Brno. Nedávno se vědci pochlubili prototypem bezpilotního letounu Marabu. Letecký ústav Fakulty strojního inženýrství VUT se vývoji nových letounů věnuje od svého založení v roce 1993. Podílel se například na ultralehkém stroji KP-2U Sova a VUT 100 Cobra.
ZDROJ: www.letectvi.cz, ČTK, upraveno, kráceno
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů