Středa, 24. dubna 2024

Slovenskou Oravu a Kysuce spojuje i dělí lesní dráha

Slovenskou Oravu a Kysuce spojuje i dělí lesní dráha

Kysuce a Orava, dva slovenské regiony, které byly v minulosti proslulé spíše chudobou a těžkým životem, dnes dohánějí vše, co zanedbaly. Z historie jim ale zůstala nádherná krajina. A také technické zajímavosti a lákadla nejen pro příznivce vozidel, která ke své jízdě potřebují koleje.

Nejen železniční nadšence může v regionu, který mimo jiné nabízí vyžití třeba pro lyžaře a vyznavače turistiky, přilákat dochovaná část unikátního systému lesní železnice. Jedná se o část dráhy, která řadu let sloužila pro svážení vytěženého dřeva z místních lesů.

Místo dřeva turisté

Její koleje mají zhruba poloviční rozchod proti normálnímu, jak jej známe z většiny železnic. Po kolejích s rozchodem 760 milimetrů dodnes, respektive opět supí lokomotivy, místo dřeva však vozí turisty. Zájemci mohou navštívit hned dvě muzejní dráhy, jezdící po tratích, které kdysi byly jedním celkem.

Kolejová trať na pomezí kysuckého a oravského regionu je fyzicky propojena, ale úředně se jedná o dvě samostatné dráhy. Kysucký region má svou Historickou lesní úvraťovou železnici (HLÚŽ), Orava se pyšní Oravskou lesní železnicí (OLŽ).

Lesní železnice na Oravě a Kysucích je sice spojená, ale z jednoho kraje do druhého se dá přejít po kolejích jen pěšky.

Lesní železnice na Oravě a Kysucích je sice spojená, ale z jednoho kraje do druhého se dá přejít po kolejích jen pěšky.

FOTO: Milan Vojtek, Právo

Jako součást někdejšího systému lesních drah jsou společně označovány názvem Kysuckooravská lesní železnice (KOLŽ). V sedle Beskyd nad obcí Oravská Lesná se obě dráhy spojují, přejezd mezi nimi ale není momentálně možný. Zčásti vinou stavu trati, zčásti ale i z důvodu administrativního rozdělení mezi dvě muzea.

Když dva dělají totéž

Srovnání obou muzeí dopadlo hůře proto kysucké. I když návštěvníky lákal poutač, že mají otevřeno, pracovníci muzea, kteří se náhodou objevili ve dveřích, svezení po železnici s odkazem na konec sezóny vyloučili a ještě předtím, než za nimi definitivně zapadly dveře, souhlasili alespoň s možností projít si dráhu pěšky.

"Bohužel, zkušenost přesně potvrdila pověst, kterou jsem dostal před návštěvou muzea. Dostalo se mi varování, že když tam přijdu a budou mít náhodou otevřeno, tak že ještě ty dveře přede mnou zavřou," prohlásil jeden ze skupiny návštěvníků.

Tip na výlet: středověký Oravský hrad

Tip na výlet: středověký Oravský hrad

FOTO: fotobanka Profimedia

Zcela jiné zážitky byly na oravské části dráhy. Nové kolejiště, rekonstruovaný areál a nadšenci - pracovníci dráhy, kteří ochotně uvítali návštěvníky. Na nástupišti stanice Tanečník skupinu očekávala nastartovaná dieselová lokomotiva a vyhřátý uzavřený vůz.

Cesta po úzkorozchodné železnici je zážitkem, vlak samozřejmě neohromí rychlostí. O této dráze se říká, že se dá před zatáčkou vysednout, nasbírat houby a pak zase nasednout a pokračovat v cestě. To je samozřejmě hodně nadnesené. Přesto ale vyhlídka z vlaku do krajiny stojí za to a cestující musí smeknout symbolický klobouk před tím, jak strmé stoupání ještě umí vláček zvládnout.

Milan Vojtek

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů