Čtvrtek, 25. dubna 2024

DOPRAVNÍ AKTUALITY Z EVROPSKÉ UNIE

DOPRAVNÍ AKTUALITY Z EVROPSKÉ UNIE

DOPRAVNÍ POLITIKA

Evropská komise s novým GŘ: DG Move - Evropská komise rozdělila dosavadní generální ředitelství Energie a Doprava (DG Tren) na dvě samostatné jednotky. Dosavadní ředitel DG Tren, Němec Matthias Rue­te, přebírá nové generální ředitelství Move (Mobilität und Verkehr). Současně byla z GŘ Životní prostředí vyčleněna nová jednotka - gen. ředitelství pro ochranu klimatu pod novou eurokomisařkou Connie Hedegaardovou (Dánsko).

Za lepší nasazení prostředků na infrastrukturu - Za účelem efektivnějšího využití investičních prostředků pro důležité přeshraniční dopravní infrastruktury se má překonat dosavadní fragmentace různých evropských finančních nástrojů jako jsou strukturní a kohezní fondy, ale i prostředky pro Trans­evropské dopravní sítě (TEN). Vychází to ze strategie "Europa 2020" Evropské komise, kterou předložil prezident Jose Manuel Barosso pro zajištění "inteligentního a udržitelného růstu". Společným cílem je snížení emisí CO2, produkovaných hlavně silniční, leteckou a námořní dopravou. Další prioritou je lepší síťové propojení poskytovatelů dopravních služeb.

OCHRANA KLIMATU

Hedegaardová chce limity CO2 pro nákladní auta - Nová eurokomisařka pro oblast změn klimatu Connie Hedegaardová chce ještě letos přeložit návrh, aby se omezily emise CO2 u nových nákladních automobilů. Cílem je dostat pod kontrolu v EU narůstající emise skleníkových plynů; designovaná komisařka to uvedla v rámci svého slyšení v Evropském parlamentu. Přitom vyzvedla záměr svázat dohromady "klimatický a dopravní balík". Chce tím zabránit, aby nárůsty emisí v dopravním sektoru neznehodnocovaly pokrok v ochraně klimatu v jiných oblastech. Kromě toho chce tato bývalá dánská ministryně pro klima a energii prověřovat nové dopravně-infrastrukturní projekty financované EU z hlediska ochrany klimatu.

Na úrovni Mezinárodní námořní organizace (IMO) chce Hedegaardová projednat omezení lodních emisí. A dále si umí představit opatření EU, "jež v bezprostřední blízkosti vyráběných produktů vyvolají cenové výhody". EP pochválil novou komisařku za její angažovaný přístup.

Čas městům v SRN pro lepší vzduch - Lipsko, Kolín nad Rýnem, Aachen, Warstein a Grevebroich mají ještě čas do poloviny roku 2011, než budou dodržovat evropskou normu pro emise jemného prachu. Prodloužení lhůty, udělené Evropskou komisí, nyní platí pro 18 německých měst a průmyslových center. Podmínkou pro prodloužení termínu je prokázání účinných opatření, jež jsou v této věci podnikána za účelem dodržení dané evropské mezní hodnoty.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů