Úterý, 23. dubna 2024

Hluk a Dolní Němčí na Slovácku spojuje nová cyklostezka

Hluk a Dolní Němčí na Slovácku spojuje nová cyklostezka

Obce Hluk a Dolní Němčí na Slovácku spojuje nová více než 3,5 kilometru dlouhá cyklostezka. Lidé tak již nemusejí jezdit do práce, školy, za sportem či zábavou po frekventované silnici druhé třídy, kde docházelo i k vážným nehodám.

Náklady na stavbu dnes slavnostně otevřené cyklostezky činily 23 milionů korun, obce získaly více než polovinu této sumy jako dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

"Cyklostezka bude velkým přínosem k rozšíření rekreačního a sportovního vyžití. Díky svému povrchu ji ocení cyklisté, ale i milovníci in-line bruslení," uvedl Petr Škoda z firmy Skanska, která se spolu se společností Strabag na výstavbě cyklostezky podílela.

Téměř 2,7 kilometru nové trasy pro cyklisty má nový cemento-betonový povrch, na zbývajícím úseku je zámková dlažba. Jen v místech, kde stezka prochází biokoridorem, je použito zpevněné kamenivo. Cyklostezka je vedena v téměř celé své délce po levém břehu potoka Okluka. Její součástí jsou dvě lávky přes zmíněný potok i jeho levostranný přítok.

"Věřím, že naše děti i dospělí ocenění stezku již v blížících se letních měsících, kdy ji budou hojně využívat při cestě na koupaliště v Hluku," uvedl starosta Dolního Němčí František Hajdůch. "Novou cyklostezku přivítají i maminky s kočárky i všichni ostatní, kteří si sem občas vyjdou jen na procházku," dodal starosta Hluku Jan Šimčík.

Cyklostezka navazuje přes místní komunikace města Hluk a na již dříve vybudovanou trasu mezi Hlukem a obcí Ostrožská Lhota. Vybudovaná cyklostezka Dolní Němčí - Hluk také propojuje Slovácko s oblastí Luhačovicka na Zlínsku a navazuje na trasu podél Baťova kanálu a tím i na evropskou cyklostezku EuroVelo.

Zdroj:Týden
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů