Čtvrtek, 28. března 2024

Očima lidí: doprava jako jeden z nejčastějších problémů ...

Očima lidí: doprava jako jeden z nejčastějších problémů ...

Fóra Zdravých měst - plánovací akce s veřejností o konkrétních problémech a aktivitách, které je dobré
v obcích podporovat, probíhala i v měsíci dubnu.

V Jilemnici se Fóra jako "domácí" pozorovatel zúčastnila i MUDr. Alena Šteflová PhD., ředitelka kanceláře Světové zdravotní organizace v České republice, která tuto aktivitu velice ocenila. Účastnici jilemnického Fóra navrhovali aktivity, jimiž by se mělo město v nadcházejícím roce zabývat, a byl zmíněn především rozvoj projektu "Bezpečná cesta do školy", zejména s ohledem na bezpečné přechody pro chodce, dále byl diskutován rozvoj cyklostezek, rekonstrukce základních škol, ale i podpora rozvoje ploch pro výstavbu rodinných domů. Fóra v Chrudimi, se již tradičně zúčastnilo mnoho občanů, tentokráte jich bylo přes 130. Opakujícím se problémem v Chrudimi je obchvat města, objevovala se ale i témata jako jsou domov pro seniory, obnova vybavení škol včetně hřišť, údržba městské zeleně, ale i např. rozšíření nekuřáckých zón i na restaurace a dětská hřiště. V Přešticích zvolili občané mezi nejpalčivější problémy obchvat města, provoz sběrného dvora zdarma na celý rok, zřízení stacionáře pro seniory a zdravotně postižené, vybudování domu klidného stáří, omezení počtu heren ve městě, ale také vytvoření urbanistického plánu města.

Vůbec první Fóra proběhla v pražských městských částech Praha 18 - Letňany a Praha - Dolní Počernice. V pražských Letňanech občané diskutovali především o čistotě veřejných prostranství, nedostatku míst v mateřských školách, zahušťování zástavby na úkor volných ploch, a jako již tradičně i v jiných místech, byl zmíněn nedostatek parkovacích míst. V Dolních Počernicích mezi hlavními problémy vévodila opět doprava a nutné úpravy k zajištění bezpečnosti v dopravě, jako např. osvětlené přechody pro chodce, měření rychlosti a podobně. Diskutovaným tématem byli ale i senioři, zeleň a rozvoj spolupráce se školami. Premiéru s Fórem měly i Neštěmice - městský obvod Zdravého města Ústí nad Labem. Více než 70 občanů zde diskutovalo, jak zlepšit podmínky pro kvalitní život v této části města, kde se objevuje dlouhodobě řada problémů s nepřizpůsobivými občany. Mezi hlavní body k řešení byly vybrány pořádek na veřejných prostranstvích a údržba zeleně, bezpečnost, revitalizace kulturního centra, ale také přívoz přes Labe a další.

V měsíci květnu se chystají další Fóra Zdravých měst například v Novém Městě na Moravě (3.5), Říčanech (10.5.), Praze - Slivenci (12.5.), Litoměřicích (17.5.), kde následně proběhne i speciální Fórum pouze pro žáky škol, dále pak v Kopřivnici (19.5.), Praze 14 (24.5.) a Valašském Meziříčí (26.5.).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů