Pátek, 29. března 2024

Ochránci přírody podepsali dohodu s mountainbikery

Ochránci přírody podepsali dohodu s mountainbikery

Soužití pěších a cyklistů na lesních cestách se ne vždy obejde bez konfliktu nebo dokonce přímo srážky. A otázkou také je dopad takzvaných mountainbikerů na samotné přírodní lokality. Do jisté míry ho má omezit dohoda, kterou jejich zástupci podepsali dopoledne na Karlštejně - tedy v obci pod hradem - s Agenturou ochrany přírody a krajiny.

"Jedná se o rámcovou dohodu, která neřeší konkrétní projekty, formálně však ustavuje spolupráci, jež naše státní organizace navázala s občanským sdružením ČeMBA už před několika lety a která teď získává oficiální charakter," popisoval vedoucí odboru zvláštní ochrany přírody Ondřej Vítek.

"Je to první dohoda s mountainbikery. Je to dáno hlavně tím, že tento sport u nás nemá nijak dlouhou tradici. Sdružení ČeMBA už má vytvořený kodex cyklisty, který mají nastavený tak, aby se členové spolku chovali ohleduplně nejen k přírodě, ale hlavně k ostatním uživatelů přírody," dodal Vítek.

Dohoda mezi oběma organizacemi by měla především prospět vzájemné komunikaci.

Cyklisté musí dodržovat pravidla

"Od mountainbikerů získáme informace z odborné literatury, které nám někdy unikají. Dále pak budeme společně vytvářet metodické pokyny, které budou postupně začleněny do agentury CHKO," doplnil vedoucí odboru zvláštní ochrany přírody Ondřej Vítek.

Součástí dohody je i například idea o tvorbě přitažlivých stezek pro terénní cyklistiku. Je však jasné, že pokud dojde ke střetu atraktivní stezkou pro cyklisty a ochranou přírody, tak z pohledu ochránců přírody bude mít stále příroda přednost.

"ČeMBA se od samého začátku svého působení sama snažila kultivovat komunitu cyklistů i právě ke vztahu k přírodě. Myslím, že i touto dohodou směřujeme k realizaci sítě cyklostezek, která by, co se chráněných krajinných oblastí týče, byla vyřešena koncepčně a rozumně. Není totiž možné, aby cyklisté jezdili po unikátních přírodních lokacích, kde mají vstup zakázaný dokonce i pěší návštěvníci," uzavřel Ondřej Vítek.

Audio - Ochránci přírody podepsali dohodu s mountainbikery

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů