Pátek, 29. března 2024

Program Greenways rozdělí v grantech osm set tisíc korun

Program Greenways rozdělí v grantech osm set tisíc korun

Občanská sdružení, nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, sdružení či spolky obcí mohou letos opět žádat o dotaci na podporu rozvoje stezek Greenways z grantového programu Nadace Partnerství a Nadace České spořitelny. Prostřednictvím grantů podporuje program Greenways Nadace Partnerství s Nadací České spořitelny projekty, které podporují dění a vybavenost na stezkách a propagují cyklistiku jako zdravý a šetrný způsob dopravy.

Granty na podporu českých zelených stezek ve výši do 80 tisíc korun uděluje program Greenways již devět let. Za tu dobu rozdělil celkem přes patnáct milionů korun mezi téměř dvě stovky projektů. "Každoročně žádají o grant desítky zájemců, z nichž můžeme podpořit přibližně polovinu z nich," říká koordinátor programu Greenways Juraj Flamik z Nadace Partnerství. "K tomu, aby byl projekt podpořen, musí splňovat několik důležitých kritérií. Přednostně podporujeme například projekty s návazností na stávající Greenways, jako jsou Greenway Praha-Vídeň, Moravské vinařské stezky, Labská stezka, Greenway Jizera, Greenway Berounka-Střela, Greenway Mrlina nebo nově i Stezka železné opony," vysvětluje Flamik s tím, že o grant mohou žádat i projekty podporující vznik dalších Greenways v České republice.

Letošní grantové řízení letos čeká jedna podstatná změna, kterou je zjednodušení podávání žádostí díky zavedení elektronického systému Grantys. "Nadace Partnerství se vždy snažila o co nejjednodušší grantové řízení směrem k žadatelům. Poslední inovací je on-line elektronická databáze Grantys, která úplně odbourávání tištěné žádosti. Mimo jiné tím šetříme i náklady žadatelů a hlavně naše lesy," vysvětluje ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata. Uzávěrka přihlášek do grantového řízení přes elektronický systém Grantys je 14. června 2010.

"Nadace České spořitelny spolupracuje s Nadací Partnerství od roku 2004, kdy navázala na podporu programu Greenways Českou spořitelnou v letech v 2001 až 2003. Jsme rádi, že se nám společně daří dlouhodobě napomáhat komunitním projektům, které myslí na šetrnou dopravu a turistiku na kole," doplnila tajemnice Nadace České spořitelny Radka Kaslová.

Ilustrační foto ke stažení:
www.nadacepartnerstvi.cz Popisek: Díky grantu programu Greenways vybudovalo město Znojmo stylovou odpočívku u řeky Dyje. Fotoarchiv Nadace Partnerství.

Více informací o grantovém řízení na www.nadacepartnerstvi.cz
Informace pro média: Martin Gillár, martin.gillar@nap.cz, tel. 515 903 122

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů