Čtvrtek, 28. března 2024

Aerolinky si budou muset kupovat povolenky

Aerolinky si budou muset kupovat povolenky

Letečtí dopravci si budou muset od roku 2012 kupovat emisní povolenky na emise ze svých letadel. Stát současně zmírní pravidla pro přidělování bezplatných emisních povolenek elektrárenským a také teplárenským firmám. Rozhodla o tom sněmovna, když přehlasovala veto prezidenta Václava Klause. Zákon tak nyní bude rovnou vyhlášen ve Sbírce zákonů.

Klaus novelu zákona o obchodování s emisními povolenkami vetoval v polovině dubna. Uvedl tehdy mimo jiné, že sám cíl obchodování s takzvanými emisními povolenkami - tedy "údajné" omezování produkce "skleníkových plynů" - je jen dalším drastickým zásahem do ekonomické svobody s velmi pochybným zdůvodněním.

"My jsme si jeho námitky pozorně přečetli, ale musím konstatovat, že s nimi nemůžeme souhlasit," řekla poslancům ministryně životního prostředí Rut Bízková.

Aerolinie už počítají se zvýšením nákladů, zatím ale není jasné, zda jej promítnou do cen letenek. "Vyčíslení konkrétních dopadů této novely není v tuto chvíli možné, spekulovat o nich by bylo předčasné. Obecně lze ale konstatovat, že nutnost obstarávat emisní povolenky na každý let k navýšení nákladů všech leteckých společností zcela logicky povede," uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková. Podobně se vyjádřil i konkurenční Travel Service.

Povinnost nakupovat emisní povolenky se má týkat všech dopravců, jejichž letouny přistávají nebo odlétají z letišť na území Evropské unie. Podle ministerstva životního prostředí by ale dopravci dostávali do roku 2020 zdarma 85 procent povolenek a nakupovali jen 15 procent.

Novela má stabilizovat emise z letecké dopravy na úroveň vypouštěných skleníkových plynů z let 2004 až 2006. Tyto emise totiž od roku 1990 do roku 2004 vzrostly v EU o 87 procent.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů