Čtvrtek, 18. dubna 2024

Už i lokomotiva na baterie

Už i lokomotiva na baterie

Trojice firem a technická univerzita v Ostravě vyvinuly takzvanou akumulátorovou lokomotivu, která jezdí na baterii. Patentované vozidlo nezatěžuje životní prostředí jako motorová lokomotiva. Takzvaná AKU lokomotiva je určena hlavně pro vlečky a logistické dopravní terminály. Zájem o ni projevily zatím firmy v Polsku. ČTK to řekl Roman Smelik z ostravské společnosti Arrow line, která se na vývoji podílela.

Lokomotiva vážící 42 tun si s sebou vozí akumulátorovou baterii, která má zhruba třetinovou váhu. "Nabíjí se v noci, kdy je nadbytek elektrické energie. Po jednom nabití dokáže jezdit v kuse dvě osmihodinové směny. Nevypouští emise ani prach a může plně nahradit staré lokomotivy," řekl technický ředitel Arrow line Smelik.

Zkušební provoz prototypu AKU lokomotivy, který skončil v dubnu, podle Smelika prokázal, že náklady na její provoz jsou desetinové oproti motorové lokomotivě. Cena je naopak srovnatelná a pohybuje se mezi 12 až 15 mil. Kč, dodal ředitel s tím, že v současné době jsou rozpracované podvozky dalších čtyř vozidel. Blíže - http://logistika.ihned.cz.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů