Pátek, 29. března 2024

Eko-lokomotiva rozzářila výstavní plochu u pavilonu A

Eko-lokomotiva rozzářila výstavní plochu u pavilonu A

Návštěvníky MSV, kteří se ocitnou na výstavní ploše u pavilonu A, překvapí zeleno-bíle zářící lokomotiva. Své výrazné, přírodní, takřka letní dny evokující barvy nemá náhodou - pohon jí totiž zajišťuje velmi ekologický stlačený zemní plyn (CNG).

"VÍTKOVICE provozují vlastní vlečku (železniční dráhu ústící do regionální nebo celostátní železniční dráhy - pozn. red.), takže jsme hledali cestu, jak fungovat ekologicky a zároveň levněji," představuje důvody vzniku lokomotivy jezdící na zemní plyn pracovník společnosti VÍTKOVICE doprava, a.s. Ondřej Pustějovský, DiS. CNG je ekologičtější než u nás známější LPG, které vzniká jako odpad po derivaci ropy - a je na ropě nezávislý.

Dvounápravová lokomotiva 703.821-9 s pohonem na CNG vyrobená společností VÍTKOVICE doprava, a.s. má po přestavbě na pohon na CNG oproti původní verzi nižší spotřebu paliva, nižší hlučnost v kabině i nižší vnější hlučnost. Součástí expozice jsou také automobily na CNG a trajlerový vůz.

AUTOR: Lenka Juřenová

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů