Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologické ocenění kraje mají ČSAD Havířov a lesní firma Dvořák

Ekologické ocenění kraje mají ČSAD Havířov a lesní firma Dvořák

Hlavní ekologické ocenění Moravskoslezského kraje pro letošní rok získali havířovský dopravce ČSAD Havířov a ostravská rodinná firma DVOŘÁK LESY, SADY, ZAHRADY. Firmy zvítězily v konkurenci 24 společností, které se do třetího ročníku krajské soutěže přihlásily. Výsledky dnes v Ostravě vyhlásila odborná komise.

Účast ve třetím soutěžním ročníku, která byla oproti minulému roku zdarma, se meziročně zvýšila o třetinu. Čtyři ze šesti vítězných firem se přitom už v předchozích dvou ročnících umístily na prvním až třetím místě. "Je to dáno tím, že tyto firmy si drží vysoký standard a mají stále nové projekty a inovace. Neznamená to ale, že příští rok nemůže vyhrát více 'nováčků'," řekl ČTK hejtmanův náměstek Miroslav Novák.

Porota složená z členů krajského výboru pro životní prostředí hodnotila mimo jiné zavádění ekologického managementu a metod čistší výroby. Zaměřila se také na dobrovolnou prevenci ekologických havárií i propagaci ekologického přístupu k životnímu prostředí.

Společnost ČSAD Havířov, která zvítězila jako "nováček" v kategorii nad 50 zaměstnanců, zajišťuje v regionu autobusovou a nákladní dopravu včetně servisní služby. Ocenění získala především za využívání autobusů na pohon CNG - v Havířově jich na zemní plyn jezdí přes tři desítky. V rámci MHD ročně ujedou na 1,7 milionu kilometrů, což je zhruba čtvrtina celkových výkonů osobní dopravy. Porota ocenila i ekologické kampaně společnosti zaměřené na dětské i dospělé cestující.

Rodinná firma Dvořák Lesy, Sady, Zahrady z Ostravy-Petřkovic je vítězem v kategorii do 50 zaměstnanců; první místo obsadila již předloni v prvním ročníku soutěže. Firma se již 18 let zabývá lesnickou činností, údržbou zeleně nebo terénními úpravami zahrad. Při těžbě dřeva a dalších pracích v lesích používá techniku, která je šetrná k lesnímu prostředí. Porota ocenila také vlastní ekologický provoz firmy včetně zateplení budov a pořízení tepelných čerpadel.

Oba vítězové mohou používat titul Podnikatel roku 2010 z hlediska jeho vztahu k životnímu prostředí v Moravskoslezském kraji.

Druhé místo mezi většími firmami obsadila společnost OZO Ostrava, která loni získala pomyslné zlato. Firma s ročním obratem 400 milionů korun a zhruba 60letou tradicí zajišťuje sběr odpadů pro Ostravu a dalších 34 měst a obcí. Třetí příčka v této kategorii patří Technickým službám Karviná.

Z menších firem skončila na druhém místě ostravská společnost Tele Data System, která byla loni třetí a předloni také druhá. Firma s ročním obratem kolem 40 milionů dodává dispečerské systémy pro dodavatele vody, plynu i elektřiny. Na třetí místo klesla z loňské první příčky ostravská společnost OCHI-INŽENÝRING s ročním obratem 170 milionů Kč. Rodinná firma dodává hydraulická či mechatronická zařízení pro hutě, koksovny i divadla, která jsou ekologicky i energeticky šetrná.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů