Čtvrtek, 18. dubna 2024

EU: Nová evropská dopravní strategie a znečištění ovzduší

Podle Evropské komise mají uživatelé dopravy platit za emise, hluk a další škodlivé faktory způsobené nadměrnou dopravou v Evropě. V prosinci tak bude zveřejněna Bílá kniha navrhující změny v tomto odvětví.

EU: Nová evropská dopravní strategie a znečištění ovzduší

Tzv. Bílá kniha je autoritativní zprávou, která navrhuje či provádí přímá řešení problémů - u nás známe tento pojem například díky Bílé knize terciárního vzdělávání.

Předchůdkyně novinky

Poslední Bílá kniha týkající se dopravy s podnázvem Čas rozhodnout byla vydána v roce 2002 a zdůrazňovala například potřebu změny dělby práce či snížení závislosti na ropě. Nastínila také tři možné scénáře dalšího rozvoje dopravy v Evropě: regulaci silniční dopravy prostřednictvím cen, obdobnou regulaci doprovázenou podporou rozvoje jiných druhů dopravy a třetí, komplexní řešení prostředictvím řady opatření - od cenových přes revitalizaci alternativních druhů dopravy po cílené investice do transevropské dopravní infrastruktury.

Čím překvapí nová Bílá kniha?

Návrh dokumentu, kterým chce Evropská Komise stanovit strategii pro příští desetiletí, předpokládá radikálně odlišný systém dopravy do roku 2020. Zakládá se zejména na jednotném evropském dopravním prostoru, otevřeném trhu, ekologičtější infrastruktuře a nízkouhlíkové technologii.

Komise si přeje zastavit zvyšování ekonomických nákladů spojených s dopravou a to především kvůli vyšším cenám ropy, dopravním zácpám nebo nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Návrh si rovněž klade za cíl snížit emise plynoucí z dopravy o 45 až 60 procent pod úroveň roku 1990, aby tak Unie dostála svých cílů týkajících se klimatických změn do roku 2050.

Komise chce také navrhnout členským státům rozšíření zpoplatněných úseků a to nejen pro nákladní dopravu, ale i osobní dopravu. Od roku 2012 bude letecká doprava zahrnuta do obchodování s emisemi, od roku 2013 to bude i doprava námořní. Kompletní strategie Evropské Komise o budoucnosti odvětví dopravy je ke stažení zde, Bílá kniha zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů