Čtvrtek, 28. března 2024

Výroba příměsí do bionafty bude letos v Česku zřejmě rekordní

Výroba příměsí do bionafty bude letos v Česku zřejmě rekordní

Tuzemská výroba takzvaných methylesterů mastných kyselin (FAME), které se využívají jako součást bionafty, by se letos mohla zvýšit na rekordních 180.000 tun. Na dnešní tiskové konferenci to sdělil výkonný ředitel Sdružení pro výrobu bionafty Petr Jevič. Loni činila produkce FAME v Česku 155.000 tun, letos od ledna do konce srpna téměř 130.000 tun.

Zvýšená výroba a spotřeba FAME souvisí mimo jiné s červnovým navýšením povinného přimíchávání biosložek u motorové nafty ze 4,5 procenta na rovných šest procent. Přimíchávání má například pomoci snížit emise skleníkových plynů, podpořit domácí zemědělskou produkci a snížit závislost na dovozech paliv. Biosložka se podle evropské směrnice povinně přimíchává do nafty od září 2007 a do benzinu od začátku roku 2008. Do benzinu se přidává bioetanol, jeho povinně přimíchávaný podíl v Česku v červnu vzrostl z 3,5 procenta na 4,1 procenta.

Za prvních osm letošních měsíců dosáhla v ČR hrubá spotřeba FAME 102.697 tun. Přes 6500 tun bylo dovezeno a na vývoz šlo téměř 31.000 tun FAME.

Podle Jeviče výroba FAME v Česku zaostává za možnou kapacitou. Výrobci by měli za současných podmínek produkovat zhruba 300.000 tun FAME ročně, poznamenal. Výroba biopaliv ale podle Jeviče v příštích letech v Česku poroste zejména v souvislosti s cílem Evropské unie do roku 2020 získávat deset procent pohonných hmot z obnovitelných zdrojů. Sdružení pro výrobu bionafty odhaduje, že za deset let se v ČR bude vyrábět kolem 400.000 tun FAME ročně.

Brusel letos stanovil přísnější pravidla pro využívání biopaliv. Stále více výzkumů totiž ukazuje, že používání biopaliv k žádnému podstatnému omezení emisí skleníkových plynů v čele s oxidem uhličitým nevede a naopak je svými nepřímými důsledky ještě zvyšuje. Získávání nové zemědělské půdy pro pěstování plodin na biopaliva často jde na úkor lesů a mokřin, což ruší veškeré přínosy používání biopaliv v automobilech. Odpůrci biopaliv také tvrdí, že jsou příliš drahá a škodí motorům.

Biopalivům se tak budou udělovat certifikáty, které mají zabránit přílivu takzvaných neudržitelných biopaliv na trh. V příštím roce by měli být prodejci pohonných hmot, distributoři biopaliv i pěstitelé vybavení certifikátem, který zaručí, že při výrobě a dopravě biosložky byla splněna kritéria udržitelnosti. To znamená, že při použití paliva vznikne míň emisí oxidu uhličitého než spalováním nafty a benzinu, i když se započítají emise uvolněné do ovzduší při jeho výrobě a distribuci.

Certifikáty mají být uplatňovány od poloviny příštího roku. "Producenti bionafty v tuzemsku již dnes podnikají kroky, které jim umožní zvládnout proces certifikace," uvedl Jevič. Profitovat z nové úpravy by měli zemědělci, protože jako dodavatelé místních surovin budou mít v hodnocení výhodu před dovozci ze vzdálenějších zemí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů