Čtvrtek, 28. března 2024

Porovnání zdanění motorových paliv ve vybraných státech OECD

V porovnávaných zemích OECD zůstávají sazby spotřební daně na pohonné hmoty beze změn nebo je zdanění benzínu ovlivněno růstem daně z přidané hodnoty. To je rozdíl ve srovnání s Českou republikou.

Porovnání zdanění motorových paliv ve vybraných státech OECD

Zatímco v ČR dochází k nárůstu sazby daně uvalené na motorové benzíny, ostatní benzíny a letecké pohonné hmoty s obsahem olova do 0,013 g na 1 litr na 12 840 Kč z původních 11 840 Kč na 1000 litrů s účinností od 1. ledna 2011, zůstává sazba spotřební daně zatěžující motorové benzíny a letecké pohonné hmoty benzínového typu s obsahem olova přesahujícím 13 mg/1 litr nezměněna ve výši 13 710 Kč na 1000 litrů. Nicméně zůstávají sazby spotřební daně v ostatních porovnávaných mimoevropských zemích OECD beze změn, popřípadě jako ve Velké Británii jsou ovlivněny zvýšením základní sazby daně z přidané hodnoty na 20 procent.

Zajímavostí je stupňovitý nárůst spotřební daně definovaný na Novém Zélandu pro každý mg olova obsaženého v pohonné hmotě.

V rámci novozélandské daňové legislativy je definována spotřební daň uvalená na motorová paliva ve výši 0,42524 NZD na 1 litr plus 0,08 NZD za každý gram olova, přičemž 1 litr methanolu je zdaňován 0,302 NZD a 1 litr LPG potom 0,104 NZD. Stlačený přírodní plyn je nicméně zdaněn ve výši 3,17 NZD na 1 gigajoule. Také na Novém Zélandu jsou paliva předmětem dvojího zdanění jak spotřební daní tak DPH, jejíž sazba činí s účinností od 1. října 2010 15 % v porovnání s předchozími 12,5 %.

Spotřební daň z paliv uvalená v Austrálii V rámci australské daňové legislativy je definována spotřební daň uvalená na 1 litr bezolovnatého benzínu ve výši 0,38143 AUD, přičemž 1 litr s velmi nízkým obsahem síry je zdaňován také 0,38143 AUD, nicméně konvenční nafta je zdaňována ve výši 0,40143 AUD na litr. LPG není zatíženo spotřební daní v Austrálii vůbec, přičemž biodiesel a ethanolové palivo jsou zatíženy spotřební daní ve výši 0,38 143 AUD na litr. Zvláštností je daňové zvýhodnění leteckého benzínu, který je zdaňován ve výši 0,02854 australských dolarů na 1 litr.

Nicméně pro podniky závisející na používání paliv jako například dopravní firmy nebo letecká doprava je k dispozici řada daňových grantů a ůlev a podpůrných schémat zahrnujících daňové kredity a rabaty.

V Austrálii jsou rovněž legislativně zakotveny daňové rabaty podporující produkci a import ekologických paliv.

Spotřební daň uvalená na paliva ve Velké Británii S účinností od 1. dubna 2009 činí hlavní sazba spotřební daně uvalené na benzín a naftu prodávaný na teritoriu Velké Británie 0,5419 liber na 1 litr, přičemž je palivo rovněž zatíženo dvojím zdaněním hlavní sazbou DPH.

Vzhledem k relativně vysokému zdanění paliv spotřební daní jsou britské autobusové dopravní firmy oprávněny prostřednictvím da%nového rabatu žádat zpět až 80 % spotřební daně zaplacené z nafty používané v autobusech.

Také v Británii je palivo zatíženo v rámci dvojího zdanění zvýšenou hlavní sazbou DPH, která vzroste s účinností od 4. ledna 2011 z původních 17,5 procenta na 20 procent.

Výnosy ze spotřební daně uvalené na motorová paliva se podílejí na příjmech britského státního rozpočtu pěti procenty ve výši 25.7 miliardy britských liber ročně.

Zdanění motorových paliv spotřební daní v Kanadě V rámci kanadské daňové legislativy je zakotveno zdanění motorových paliv jak federální spotřební daní ve výši 0,10 kanadského dolaru na 1 litr tak provinčními spotřebními daněmi, sahajícími od 0,062 CAD vybíraných v provincii Yukon přes 0,09 CAD uvalených v Albertě a 0,115 CAD splatných v provincii Manitoba, v provincii Nové Skotsko 0,155 kanadských dolarů až po 0,209 kanadských dolarů definovaných v daňové legislativě provincie Prince Edward island. Ve městech Montreal, Victoria a Vancouver jsou na benzín a naftu ještě uvaleny lokální spotřební daně ve výši 0,15 CAD v případě Vancouveru a 0,1895 CAD uvalených v městě Victoria a 0,015 CAD splatných v Montraalu Také v Kanadě jsou motorová paliva dvojitě zdaňována spotřební daní a DPH, přičemž sazba federální DPH činí 5 %, nicméně provinční sazby DPH, které jsou součástí harmonizované prodejní daně zvyšují DPH jako například na 13 % v provincii Ontario a 12 % v provincii Britská Kolumbie.

Průměrná sazba spotřební daně v celokanadském srovnání činí 0,245 CAD na 1 litr, v případě zohlednění federální a provinčních sazeb DPH potom 0,31 CAD na 1 litr.

Původní sazby zdanění motorových olejů definované v rámci irské daňové legislativy ve výši 409,20 EUR za 1000 litrů jsou s platností od 10. prosince zvýšeny o 34,38 EUR za 1000 litrů v případě motorového benzínu respektive o 39,98 EUR za 1000 litrů motorové nafty pro automobily.


AUTOR: Oto Olson
Autor je ekonom

ZDROJ: FINANČNÍ MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů