Pátek, 29. března 2024

Hluk bude trápit zase víc lidí, zvýší se limity

Kvůli výstavbě nových obchvatů chce ministerstvo zdravotnictví vydat nařízení, které povolí vyšší decibely. Ekologové se bouří.

Hluk bude trápit zase víc lidí, zvýší se limity

Když se Knopovi nastěhovali do malého domku v Polanecké ulici v Ostravě, před okny měli jen běžný provoz. Jejich klid ale vzal za své. Kousek od jejich domova totiž vyrostla křižovatka spojující obchvat s dálnicí, na kterou se najíždí právě ulicí vedoucí kolem domku Knopových.

"Správa silnic nám nechala vyměnit jen jedno okno v obývacím pokoji. Na víc prý nemáme nárok. Hluk ale slyšíme pořád. Okolo jezdí i těžké tahače s návěsy, což je na ohluchnutí. Ostatní okna si tedy asi budeme muset vyměnit za svoje peníze. Napsal jsem žádost o přeměření hlučnosti, ale zatím nikdo nereagoval," popisuje svou situaci Ladislav Knop.

Podobný problém jako Knopovi mají statisíce obyvatel Česka. Ministerstvo zdravotnictví se situaci rozhodlo řešit tak, že chce limity u silnic a železnic zvýšit až o 15 decibelů. Podle analýzy Národní hlukové observatoře ČR by se tak naše republika stala třetí nejtolerantnější zemí, co se týče hlukových limitů, z 26 států Evropské unie (EU).

"To je řešení problému jen tím, že ho přestaneme vnímat. Návrh se objevil už před volbami, ale protože vyvolal nespokojenost lidí, zase zmizel. Teď se vynořil těsně před Vánocemi, kdy ho zastínily jiné události, a navíc ve zkráceném připomínkovém řízení. Nemyslím si, že je správné problém nekonzultovat a pak přijít s definitivním řešením," říká Pavel Holubec z iniciativy ProAlt, která proti zvyšování limitů protestuje.
Změna do tří měsíců

Podle ministerstva zdravotnictví však může opatření pomoci vybudovat nové stěžejní komunikace, navíc stát ušetří na budování protihlukových zábran. "Nařízení by mohlo začít platit v průběhu prvního čtvrtletí 2011. Jako jediná země v EU máme normy hluku zafixovány k pevné hranici, to znamená, že oproti jiným zemím neexistuje možnost výjimky v případě, že v lokalitě nelze normu splnit ani přes veškeré technologické možnosti. Předpokládáme, že možnost stavby nových obchvatů lidem v centrech měst uleví a sníží se hluková zátěž," vysvětluje mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.
Kvůli ruchu únava i horší imunita

Světová zdravotnická organizace považuje stálé vystavování hluku nad 55 decibelů za velmi rizikové a nad 65 decibelů za prokazatelně poškozující zdraví. Zvyšuje se riziko kardiovaskulárních chorob, chronické únavy a agresivity. Může také dojít ke snížení imunity, zhoršení paměti, ztrátě pozornosti nebo nespavosti.

Zdraví příliš nepodpoří ani fakt, že si lidé v rušných oblastech prakticky nemohou otevřít okno. "Teď v zimě nebo když prší je hluk větší, ale máme zvukotěsná okna, což docela pomáhá. Nedovedu si ale představit, že bych větral o letní noci. Přistěhoval jsem se z klidné lokality a na rámus jsem si nezvykl," stěžuje si Martin Mrlina ze vsetínského sídliště Rokytnice.

Kvůli plánovaným zvýšením hlukových limitů se však mnozí, kteří u rušných komunikací žijí, již žádných opatření, jako jsou protihluková okna, nedočkají. Nové rušné silnice navíc vyrostou přede dveřmi i těm, kterým výstavba kvůli zákazu hygienické stanice nehrozila.

"Cenu dálnic lze snížit jinak než účelovým zvyšováním limitů hluku: lepší přípravou a efektivním zadáváním veřejných zakázek ve stavebnictví a promyšlenějším územním plánováním. Novela problém neřeší, ale přenáší ho na občany, kteří se mohou jen obtížně bránit," říká předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Zdroj: Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů