Čtvrtek, 28. března 2024

Pochybné pumpy jsou na webu, první skončila

Stránky ČOI nabízí výsledky 58 kontrol, které našly závadu. Firma Falko II. Czech dostala pokutu čtyři miliony a je v insolvenci.

Pochybné pumpy jsou na webu, první skončila

Seznam čerpacích stanic, kterým v loňském roce Česká obchodní inspekce udělila pokutu kvůli závadnému palivu, je na internetu. Dosud přitom hříšníky inspekce tajila, jejich zveřejnění prý zakazoval zákon. Nový právní posudek ale dospěl k opačnému závěru.

Organizace na ochranu spotřebitele zveřejnění chválí. Samotní pumpaři jsou ale spíše rozpačití. Seznam podle nich míchá jak mírné překročení normy, které kvalitu paliva neovlivňuje, tak závažné šizení paliv náhražkami.

"Nejvážnější prohřešek je, když je u jednoho vzorku překročeno více norem. To pak naznačuje, že pumpař nebo distributor podvádí a používá nezdaněné složky," říká Václav Loula odborník na paliva z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu a zároveň ředitel jakosti společnosti Benzina. Taková nekvalitní paliva ředěná například technickým benzinem či dokonce ředidly, pak podle něj mají vliv na ekologii i bezpečnost. V některých případech potom kvůli tomu dochází k poruše motoru. U jednoho ze vzorků se například místo povolených pěti procent alkoholu našlo přes 23 procent této přísady.

"Něco jiného jsou případy, kdy inspekce zjistí nižší bod vzplanutí u nafty například o dva stupně proti normě. Tak malou odchylkou nebyl poškozen zákazník, ani to nemá vliv na provoz. Jde spíše o technologické změny, za které se dávají nejnižší možné pokuty," dodává. K těmto závadám dochází například, pokud se do nafty dostane trochu benzinu, například při přepravě. Zákazníci podle něj mohou mít problém v seznamu nalezených závad rozlišit, která paliva jsou opravdu nebezpečná. ČOI k nim totiž nepřidala žádný komentář a liší se i výše pokut u stejných prohřešků.

Za oběť seznamu se považuje například firma Falko II. Czech, která v loňském roce za nevyhovující paliva dostala nejvíce pokut v celkové výši přes čtyři miliony korun a skončila proto v insolvenčním řízení. Podle jednatele firmy Milana Semráda šlo o pochybení dodavatele a žádný ze vzorků nebyl takový, aby palivo poškodilo motor.

Novela zákona, kterou loni v prosinci schválila vláda, počítá se zveřejňováním ještě větších podrobností o nekvalitních palivech. "Spotřebitelé tak budou mít kompletní informace i o všech dodavatelích, od nichž se nekvalitní palivo na čerpací stanice dostalo," řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Legislativní normu ale ještě musí schválit zákonodárci a podepsat prezident. Norma podle ministra ochrání spotřebitele a poctivé obchodníky.

ČOI loni odebrala 1866 vzorků pohonných hmot a různé nedostatky zjistila v 148 z nich, v 58 případech pak udělila pokutu. Inspekce chce letos kontroly benzinových pump zpřísnit a zvýšit jejich počet zhruba o pětinu.

58 kontrol

čerpacích stanic (2,1 %) skončilo nálezem nekvalitního benzinu nebo nafty a pokutou. Devět pokut přitom dostala jediná firma: Falko II. Czech.

2 200 vzorků

chce inspekce prověřit v letošním roce. Počet kontrol se tak meziročně zvýší o pětinu.
Některé prohřešky bude možné zjistit přímo na místě a ihned zakázat další prodej paliva.

AUTOR: Roman Šitner
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Pokutované pumpy

první desítka dle výše pokut

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů