Pátek, 19. dubna 2024

Jednopodlažní elektrické jednotky ŠKODA.

Jednopodlažní elektrické jednotky ŠKODA.

Elektrické jednopodlažní jednotky představují zcela novou generaci moderních nízkopodlažních vozidel. Jsou určeny pro regionální provoz, případně i meziregionální provoz na tratích se standardním rozchodem 1435 mm. Mohou být v provedení dvouvozovém a třívozovém s trakční elektrickou výzbroji pro tratě elektrifikované systémem 3 kV DC nebo jako dvousystémové pro tratě elektrifikované systémy 3 kV DC a 25 kV, 50 Hz. Na těchto tratích poskytují novou kvalitu cestování při plnění nejnovějších norem a předpisů včetně platných TSI.

Konstrukční řešení a hlavní rozměry všech vozů tvořících soupravy jsou shodné. Jednotky jsou vybaveny automatickými spřáhly, umožňující podle provozní potřeby spojení a ovládání až 4 jednotek. Základní sestava elektrických jednotek je dvouvozová resp. třívozová, složená ze dvou hlavových vozů resp. dvou hlavových a jednoho vloženého vozu. Všechny vozy jsou vždy vybaveny jedním hnacím podvozkem se dvěmi asynchronními motory a jedním běžným podvozkem. Takto distribuovaný pohon dává jednotkám velmi dobré dynamické vlastnosti.

Technický popis

Skříně vozidel jsou vyrobeny z velkoplošných hliníkových profilů, u hlavových vozů je hliníkový tubus doplněn ocelovým kabinovým modulem obloženým plastovými panely, což společně s absorbéry energie umožňuje splnění náročných požadavků na odolnost skříni vůči nárazům. Většina technologického zařízení je umístěna na střeše vozidel, což umožňuje věnovat maximální vnitřní prostor pro cestující. Asynchronní trakční motory a mikroprocesorově řízené střídače společně s elektrodynamickou brzdou s možností rekuperace snižují energetickou náročnost provozu. 4 trakční motory u dvouvozové jednotky poskytují jmenovitý výkon 1360 kW, u třívozové jednotky 6 trakčních motorů poskytuje jmenovitý výkon 2040 kW. To umožňují maximální konstrukční rychlost 160 km/h.

Moderní velkoprostorový interiér vozů je koncipován jako zcela otevřený bez vnitřních příček a dveří a rovněž přechod mezi vozy je otevřený krytý tepelně a zvukově izolovanými měchy. Dvouvozová konfigurace dává kapacitu 147 sedadel (9 v oddíle 1.třídy), třívozová konfigurace dává kapacitu 241 sedadel (9 v oddíle 1.třídy). Nízkopodlažní nástup širokými dveřmi doplněnými dvěmi výsuvnými stupačkami pro různé výšky nástupišť, klimatizace, WC uzavřeného typu a vnější a vnitřní informační systém zvyšují komfort pro cestující.

Moderní a ergonomicky řešené stanoviště strojvedoucího včetně doplňkové výbavy (lednice, mikrovlnná trouba), řídící systém umožňující automatické vedení vlaku, ovládání pomocí jedné jízdní páky, možnost automatické regulace rychlosti tvoří komplex prvků usnadňující práci strojvedoucímu a tím dále zvyšují bezpečnost provozu.

U každé konfigurace elektrické jednotky jsou přední vstupy jednoho hlavového vozu vybaveny pomocnou sklopnou nakládací rampou pro cestující na vozíčku a přilehlý multifunkční prostor včetně buňky WC je pro tyto cestující uzpůsoben. Důležité vnitřní nápisy jsou provedeny Brailovým písmem pro nevidomé, vybrané vstupy jsou vybaveny naváděcím majáčkem pro neslyšící.

Vlastnosti produktu

  • Rozchod: 1435 mm
  • Maximální rychlost: 160 km/h
  • Délka vozidla přes nárazníky: 52 900 mm - dvouvozová, 79 400 mm - třívozová mm
  • Šířka vozidla: 2820 mm
  • Výška vozidla: 4260 mm
  • Hmotnost soupravy: 106 až 160 t
  • Počet sedadel - 1. třída: 9 - dvouvozová / třívozová
  • Počet sedadel - 2. třída: 138 - dvouvozová, 232 - třívozová
  • Výkon: 4 x 340 - dvouvozová, 6 x 340 - třívozová kW
  • Napájení: 3 kV DC nebo 3 kV DC + 25 kV/50 Hz
  • Uspořádání náprav: Bo' 2' + 2' Bo' - dvouvozová, Bo' 2' + Bo' 2' + 2' Bo' - třívozová

ZDROJ: ŠKODA TRANSPORTATION

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů