Úterý, 16. dubna 2024

Nové značení přepravy nebezpečného odpadu

Nové značení přepravy nebezpečného odpadu

S přelomem roku přicházejí v platnost nová nařízení upravující silniční přepravu nebezpečného zboží. Změny evropské dohody o mezinárodní silniční přepravě nebezpečného zboží, zkráceně ADR, se týkají jak kusového zboží, tak dopravy v cisternách. Pro látky znečišťující vodu není stanoveno žádné přechodné období. Tyto látky musejí být s platností od 1. ledna 2011 označeny pomocí nových symbolů.

"ADR se v podstatě aktualizuje proto, aby korespondovala s modelovými nařízeními OSN, což znamená, že společnosti v logistickém sektoru si budou muset zvyknout na nové termíny, definice a nové klasifikace," vysvětluje Karel Pták, inspektor ADR a AW ze společnosti TÜV SÜD Czech. Zejména látky, které představují nebezpečí pro životní prostředí, byly uspořádány podle "Globálně harmonizovaného systému (Globally Harmonized System, GHS), který definuje standardní globální klasifikaci, značení a balení chemikálií. Dle nové úpravy budou automobily vezoucí nebezpečné zboží vedle známého "symbolu plamene" opatřeny také novým symbolem "mrtvé ryby a mrtvého stromu", který poukazuje na možné nebezpečí pro životní prostředí.

Pro společnosti v sektoru dopravy a poskytovatele dalšího vzdělávání to vedle nové označovací povinnosti znamená změny v procesu školení a nové požadavky související s obsahem kurzů. Dokonce se změní i samotné osvědčení ADR: v budoucnu bude mít sympatický formát velikosti kreditní karty.

Zdroj: TÜV SÜD Czech

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů