Čtvrtek, 25. dubna 2024

Filipínci šetří přírodu, jezdí na bambicyklech

Filipínci šetří přírodu, jezdí na bambicyklech

Manila - Hlavní město Filipín, Manila, patří mezi nejšpinavější místa na světě, což trápí nejen místní lidi. Přišli proto s novou technologií - bambusovým kolem, od kterého si slibují lepší vzduch i levnější dopravu. Podnikatelé se této příležitosti okamžitě chytli a vymysleli bambicykl, tedy bambusové kolo představující nový zelený trend na Filipínách.

Video: Bambusové kolo

Aktivista Bryan McClelland, který s novým způsobem podnikání přišel, doufá, že bambusové kolo od základů změní tvář městské hromadné dopravy v Manile: "Bambus je stavební materiál, který je nejšetrnější k životnímu prostředí. Proto je bambusové kolo asi ten nejzelenější způsob přepravy."

Nerozbitný bambus

Rám kola je tvořen ze sušeného bambusového dřeva, které je omotáno konopnými vlákny. V tomto stavu jsou kolu přidány poslední díly a bambicykl je připraven k použití. "Bambus je stejně pevný jako ocel, proto se vám prakticky tohle kolo nemá šanci rozbít," říká výrobce.

Bambicykl Bambicykl

Místní cyklisté ale bambicyklu a jeho možnostem zatím nevěří. "Jak se může bambus v nosnosti rovnat karbonovým vláknům a hliníkovým slitinám? My moc dobře víme, že bambus je dřevo, takže si nemyslím, že je lepší," myslí si profesionální cyklista Al Perez.

"Když se lámou kovové rámy, jak může vydržet rám bambusový? Ale pokud o tom bude mít zájem široká veřejnost, mohlo by dojít k vylepšení materiálu," říká řidič Pustilio Avisagri. Bryan McClelland si bere kritiku k srdci a už plánuje bambusovou budoucnost: "Bambicykl může do budoucna kompletně nahradit klasická kola a vytvořit pracovní místa pro spoustu lidí bez práce."

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů