Pátek, 29. března 2024

ČSA jsou v žebříčku ekologických aerolinek až na konci

Německá organizace na ochranu ovzduší Atmosfair sestavila žebříček stovky největších leteckých dopravců na světě, který srovnává jejich dopady na životní prostředí. Žebříček hodnotí podle objemu emisí CO2 na kilometr letu a České aerolinie v něm skončily na 82. místě.

ČSA jsou v žebříčku ekologických aerolinek až na konci

Oficiálně představí Atmosfair svou analýzu, údajně první svého druhu, ve středu na berlínském veletrhu cestovního ruchu ITB. Její výsledky už ale zveřejnil na svých webových stránkách.

"Řidiči automobilů se mohou už mnoho let před nákupem auta detailně informovat o emisích oxidu uhličitého (CO2). Před letem je pasažér naproti tomu při výběru letecké společnosti v nejistotě," upřesnil důvod vzniku žebříčku šéf organizace Dietrich Brockhagen.

Body podle oxidu



Atmosfair aerolinie porovnával na základě množství CO2, které jejich stroje vypouští na kilometr letu, a počtu cestujících na jejích linkách. U nich zohledňoval krátké, střední a dlouhé trasy. Nepoužíval přitom prý data samotných leteckých společností, ale údaje z mezinárodních databank leteckého průmslu.

Výsledkem jsou takzvané výkonnostní body (EP) od nuly do 100. Nejvíce (celkem 77,4) jich dosáhl britských charterový dopravce Monarch Airlines následován německým konkurentem Condor Flugdienst.

Nejčistší jsou Emiráty



Největší aerolinie operující v Evropě jako Air France, British Airways nebo Lufthansa skončily v hodnocení Atmosfair uprostřed žebříčku. Nejlépe z nich dopadly Emirates, které obsadily 30. příčku. ČSA na 82. místě získaly 46,6 EP a ocitly se ve společnosti ruského Aeroflotu nebo italského dopravce Alitalia.

"Letecké společnosti mají při optimalizaci své nabídky pro zákazníky rozdílné priority. Atmosfair nehodnotil tyto priority, ale emise CO2, které se od toho odvíjejí. Pasažér si tak může udělat celkový obrázek a sám se rozhodnout," konstatoval Brockhagen.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů