Čtvrtek, 28. března 2024

Ministr doufá, že sněmovna novelu zákona o ovzduší projedná co nejdříve

Ministr doufá, že sněmovna novelu zákona o ovzduší projedná co nejdříve

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa s politováním přijal rozhodnutí Senátu České republiky, který poslancům vrátil novelu zákona o ovzduší. Ministr se domnívá, že novela může zásadním způsobem přispět k řešení problémů špatného ovzduší v Moravskoslezském kraji.

Novela má ulevit oblastem se špatnou kvalitou ovzduší. Zákon má pomoci hlavně Moravskoslezskému kraji, který patří k nejvíce znečištěným v Evropě. Tomáš Chalupa rozhodnutí senátorů respektuje, nicméně doufá, že se sněmovna k novele co nejdříve vrátí a návrh zákona většinou hlasů podpoří.

V okamžiku schválení novely a jejího následného uvedení v život, předloží Ministerstvo životního prostředí vládě návrh předpisu, který stanoví emisní stropy pro vymezené skupiny stacionárních zdrojů v územích se zhoršenou kvalitou ovzduší.

Novela má také umožnit starostům zavést nízkoemisní zóny pro automobily, zdarma by se mohlo v době smogové situace jezdit po těch částech dálnic, které současně slouží jako obchvaty měst. Tím by se mělo zajistit, aby se doprava v době smogu dostala ven z měst a nezhoršovala ještě více situaci v centru.

Nízkoemisní zóny by pak města mohla zavést jako oblast, do které by nemohla vjet auta nesplňující emisní limity, zejména tedy starší vozy. Zónu by ale šlo vyhlásit jen tam, kde existuje možnost objížďky.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů