Pátek, 19. dubna 2024

Cyklostezka vyrábějící energii

Městečko Krommenie u Amsterdamu získá světovou raritu. Nepůjde však o nejdražší cyklostezku na světě, tohle prvenství si před časem zajistila ČR. Bude to první cyklostezka na světě, která vyrábí energii.

Cyklostezka vyrábějící energii


cyklostezky Sola Road

Cyklostezka "Sola Road" bude sloužit i jako solární elektrárna. Očekávaný výnos je 50 kWh na metr čtvereční za rok. Cyklostezka bude vybudována z betonových modulů o rozměrech 1,5 m x 2,5 m se skleněným povrchem. Pod cca 1 cm silnou vrstvou tvrzeného skla budou umístěny solární články.

Cílem je zapojit cyklostezku do chytré sítě (smart grid) tak, aby fungovala efektivně jako obnovitelný zdroj energie. Jde o princip, jež ve Spojených státech zkoumá projekt Solar Roads, tedy solární silnice.

Také v Nizozemsku má tato technologie velký potenciál. Celková délka silnic v Nizozemsku je 137 000 km. Na projektu Solar Road pracuje tým z výzkumného institutu TNO, společnosti Imtech a dalších organizací. Pilotní projekt solární cyklostezky má být hotový v r. 2012.

ZDROJ:TON, www.hybrid.cz, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů