Pátek, 29. března 2024

Pražská energetika otevřela v Praze půjčovnu elektrokol

Pražská energetika otevřela v Praze půjčovnu elektrokol

Společnosti Pražská energetika (PRE) a ekolo.cz dnes v Praze u Mánesa otevřely půjčovnu elektrokol. Lidé si zde mohou elektrická kola půjčit na několik hodin či až na 14 dnů. PRE půjčovnu zprovoznila jako součást svého projektu E-mobilita, v rámci kterého buduje v hlavním městě infrastrukturu pro elektrokola a elektromobily.
"Elektrokola půjčujeme ke krátkodobým testům v našem centru energetického poradenství déle než půl roku a zájem je mimořádný. Proto chceme elektrokola ještě více přiblížit Pražanům jako vhodný prostředek nejen k cestám po městě, ale také pro víkendové využití," řekl generální ředitel PRE Pavel Elis.

Zapůjčení kola na osm hodin stojí 500 Kč, za 72hodinové zapůjčení o víkendu zaplatí zájemci 1500 korun. Výhodnější ceny mají lidé, kteří od PRE odebírají elektřinu. Ti za osmihodinové zapůjčení kola zaplatí 200 korun, víkend s kolem je bude stát 900 korun.

Půjčovna PREkolo nabízí několik druhů elektrokol značky Agogs, z nichž většina má dojezd kolem 50 kilometrů, některé ale dojedou i 100 km. Půjčovna také zahraničním zájemcům nabízí cykloprůvodce v němčině a angličtině.

Podle jednatele ekolo.cz Jakuba Ditricha popularita elektrokol v Česku roste. "V Holandsku nyní tvoří elektrokola více než polovinu všech prodaných kol, rozmach zažívají také v Německu. V Česku očekáváme zařazení elektrokol do takzvaného mainstreamu během příštího roku," řekl.

PRE v rámci svého projektu E-mobilita také buduje nabíjecí stanice pro elektrokola, elektroskútry a elektromobily. V Praze jich provozuje již sedm a do konce roku plánuje zprovoznit celkem 22 stanic.
V budování infrastruktury pro elektromobily a elektrokola se angažují také další energetické společnosti. ČEZ plánuje do roku 2013 postavit kolem 200 dobíjecích stanic. Své první stanice již představila také společnost E.ON, nová místa pro dobíjení chystá i RWE. Dobíjecí stanice je už například i na dálnici D1, na jejím 96. kilometru ve směru na Prahu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů