Sobota, 20. dubna 2024

Evropa chce povolenky i pro aerolinie, USA se brání

Evropa chce povolenky i pro aerolinie, USA se brání

Americká asociace pro leteckou dopravu (ATA) spolu s leteckými společnostmi United/Continental Airlines a American Airlines podala u Evropského soudního dvora žalobu proti rozhodnutí Evropské unie zavést od příštího roku obchody s povolenkami i pro letecké společnosti mimo Evropskou unii.

Podle nich toto rozhodnutí porušuje mezinárodní právo. Proti rozhodnutí vystupují i čínské aerolinky.

Evropská unie v březnu rozhodla, že všechny letecké společnosti bez ohledu na národnost provozovatele, které létají na její území, budou od ledna příštího roku zahrnuty do obchodování s emisními povolenkami. Unie tak chce přimět letecké společnosti k omezení zplodin ze spalování paliva a přispět k boji proti globálnímu oteplování.

Letecké společnosti mají do roku 2020 dostávat 85 procent povolenek zdarma a nakupovat jen 15 procent. Podle EU bude dopad tohoto opatření na cenu letenek minimální, u zpáteční letenky mezi Bruselem a New Yorkem má činit několik eur. Letecké společnosti z USA, Číny, Ruska a dalších zemí však tvrdí, že EU nemůže zavést své opatření i na lety mimo region. Aerolinky by totiž neměly platit jen za to, co nalétají nad EU, ale za celou trasu, což poškozuje zvláště dopravce provozující dálkové lety.

USA původně předložily svůj požadavek na soudní přezkoumání a zrušení rozhodnutí EU u soudu v Británii. Ten je však odkázal na Evropský soudní dvůr. Soud by měl předběžně rozhodnout do konce letošního roku, tedy do začátku platnosti nového systému.

EU tvrdí, že její rozhodnutí je plně v souladu se všemi ustanoveními mezinárodního práva, a nehodlá zrušit zákon schválený vládami EU a Evropským parlamentem.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů