Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lufthansa začala jako první využívat biopaliva v běžném provozu

Lufthansa začala jako první využívat biopaliva v běžném provozu

Deutsche Lufthansa dnes jako první letecká společnost začala v komerčních letech využívat biopaliva. Šestiměsíční testovací provoz by měl snížit emise oxidu uhličitého až o 1500 tun, uvedla největší německá letecká společnost v dnešním prohlášení.

Evropské letecké společnosti budou díky biopalivu snižovat spotřebu tradičních pohonných hmot. Podle dohody mezi Evropskou komisí a producenty biopaliv z minulého měsíce by mělo odvětví do roku 2020 dodat leteckým společnostem dva miliony tun biopaliv.

Lufthansa používá směs tradičního paliva a biopaliva od společnosti Neste Oil v jednom z motorů ve stroji Airbus na pravidelné lince mezi Frankfurtem a Hamburkem. Vedle redukce emisí bude Lufthansa na provozu motoru sledovat i vliv biopaliva na motor.

Cestující v letadle neuvidí, neuslyší ani neucítí žádný rozdíl, uvádí společnost. Podle kapitána prvního letu šlo vše naprosto hladce.

Air France-KLM a britská Thomson Airways zahájí komerční lety s využitím biopaliv v září. Jejich palivo obsahuje příměs stolního oleje.

Biopaliva kolem sebe ale také rozvířila diskusi o tom, do jaké míry jsou skutečně ekologická, když by se půda pro pěstování těchto plodin dala využít pro produkci potravin pro lidi. Lufhansa namítá, že produkce biopaliv není přímou konkurencí pro produkci potravin a že nelikviduje pralesy, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů