Středa, 17. dubna 2024

V EU uspěly dva projekty z ČR, získají 2,8 milionu eur

V EU uspěly dva projekty z ČR, získají 2,8 milionu eur

Do České republiky zamíří z fondu Evropské unie pro životní prostředí LIFE+ 2,8 milionu eur (68,5 milionu korun). Mezi 183 vybranými projekty, o nichž dnes informovala Evropská komise, jsou totiž i dva z ČR. Se svými návrhy uspěly Česká zemědělská univerzita (ČZU) v Praze a také Ústav experimentální medicíny Akademie věd ČR.

V prvním případě jde o projekt, jehož cílem je vytvořit mapu alternativních zdrojů energie, jejich výskytu a možností lokálního využití. Podle řešitele projektu profesora Pavla Tlustoše z ČZU by měla tato mapa sloužit při rozhodování o umísťování energetických projektů, například slunečních či větrných elektráren, s ohledem na jejích co nejefektivnější využití.

Ústav experimentální medicíny dostane peníze na projekt týkající se výzkumu možných zdravotních rizik spjatých s vystavením lidí emisím z dieselových motorů v Praze.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů