Pátek, 29. března 2024

Soutěž Cesty městy: komise hodnotí projekty na místě

Soutěž Cesty městy: komise hodnotí projekty na místě

V letošním desátém ročníku dopravní soutěže Cesty městy se letos utká 32 měst z celé České republiky. Nadace Partnerství chce soutěží zviditelnit a odměnit kvalitní dopravní řešení realizovaná v České republice, která se mohou stát inspirací pro ostatní. V těchto dnech navštěvuje soutěžní návrhy odborná komise, která je posuzuje přímo na místě. Prohlídka poslouží komisi jako podklad ke konečnému rozhodnutí o vítězích. Generálním partnerem soutěže je společnost Škoda Auto, záštitu opět poskytlo Ministerstvo dopravy ČR prostřednictvím oddělení BESIP.
"Mezi vítězná řešení rozdělí letos Nadace Partnerství rekordních 400 tisíc korun a dále udělí zvláštní věcné ceny za více než 100 tisíc korun. Vítěze slavnostně vyhlásíme 22. září 2011 v Napajedlech, která se stala jedním z výherců předchozího ročníku. Datum není náhodné, vztahuje se k ukončení Evropského týdne mobility," uvádí koordinátor soutěže Oldřich Staněk z Nadace Partnerství.
Do letošního kola soutěže Cesty městy poslaly své zástupce všechny kraje ČR. Svou účastí v soutěži chce 32 měst a obcí ukázat, jak reagují na neustále rostoucí intenzitu automobilové dopravy a představit své recepty na zvýšení bezpečnosti silničního provozu. "Soutěž Cesty městypoukazuje na dopravní řešení, která respektují pohyb a setkávání chodců, prostor pro cyklisty i potřeby parkování nebo zásobování. Tedy nejen jízdu motorových vozidel," doplňuje Staněk. V praxi to obvykle znamená zúžení jízdních pruhů pro automobily a naopak rozšíření chodníků, posílení zeleně nebo vymezení zvláštních pruhů pro cyklisty. Od roku 2002 bylo v soutěži hodnoceno 206 projektů, 55 z nich bylo oceněno a Nadace Partnerství jim udělila finanční odměny v hodnotě více než 2,7 milionu korun.
"Města a obce mohly do soutěže přihlásit dopravní řešení realizovaná a kolaudovaná v posledních pěti letech, tedy v roce 2006 a později. Důležitou podmínkou přitom bylo prokazatelné zvýšení bezpečnosti všech účastníků provozu, zejména pak chodců a cyklistů, a příznivý vliv na životní prostředí v okolí stavby,"uzavírá Staněk. Více informací o dopravním zklidňování včetně příkladů dobré praxe naleznete na stránkách soutěže na adrese www.cestymesty.cz.
Soutěž Cesty městy již tradičně probíhá pod záštitou Ministerstva dopravy ČR. Generálním partnerem je letos již popáté mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. "Podpora projektů a opatření, která zvyšují bezpečnost všech účastníků dopravního provozu, patří v oblasti společenské odpovědnosti do našich priorit," prohlásil ředitel vnějších vztahů společnosti Radek Špicar.
Dalšími partnery soutěže jsou Národní síť Zdravých měst ČR, Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR a společnost 3M Česko. Hlavním mediálním partnerem je již od počátku soutěže měsíčník Moderní obec. Každý účastník soutěže navíc získá roční předplatné časopisu Dopravní inženýrství.
Kontakt: Oldřich Staněk, Nadace Partnerství, oldrich.stanek@nap.cz,608 181 156
Více informací o soutěži a příklady zklidňování dopravy: www.cestymesty.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů