Pátek, 29. března 2024

Řidiči ve střední Evropě ročně zničí čtvrt milionu tun pneumatik

Řidiči ve střední Evropě ročně zničí čtvrt milionu tun pneumatik

Více než čtvrt milionu tun pneumatik zničí ročně řidiči ve střední Evropě. Z toho asi desetina končí na skládkách, zhruba pět procent se vrací do oběhu protektorováním a 85 procent je určeno ke zhodnocení. Vyplývá to ze studie společnosti Roland Berger.

Mezi způsoby zpracování ojetých pneumatik podle studie nabývá na atraktivitě jejich přetvoření na granulát, a to jak z hlediska relativně vysoké marže, nízké konkurence, tak očekávaného růstu poptávky i nabídky. Důležitost a atraktivitu trhu recyklace ojetých pneumatik dokládá obrat odvětví, přibližně 20 milionů eur (485 milionů korun) pro trhy střední Evropy, ale i marže, která pro zpracovatele může dosáhnout až 50 procent EBITDA (hrubého zisku).

"Přestože evropská legislativa vyžaduje maximální zhodnocení ojetých plášťů, je jejich 'likvidace' skládkováním v našich podmínkách bohužel stále realitou. To je nejenom problém pro životní prostředí, ale zároveň i ztracená tržní příležitost," uvedl Roland Zsilinszký ze společnosti Roland Berger Strategy Consultants.
Existují přitom čtyři hlavní způsoby zhodnocení pneumatik - protektorování, energetické zhodnocení spalováním například v cementárnách, výroba elektřiny pyrolýzou a recyklace pneumatik drcením na granulát nebo prášek.

Nabídka ojetých pneumatik do budoucna poroste. "Na základě našeho modelu odhadujeme, že je v ČR, Slovensku, Maďarsku a Rakousku ročně vyprodukováno na 250.000 tun ojetých pneumatik určených ke zhodnocení. Do roku 2015 očekáváme na těchto trzích průměrné tempo růstu čtyři procenta ročně, v zemích jihovýchodní Evropy dokonce pět procent," míní Viktória Telinová ze společnosti Roland Berger Strategy Consultants.

Společnost Roland Berger Strategy Consultants, založená v roce 1967 v Mnichově, působí v sektoru strategického poradenství. Prostřednictvím 43 kanceláří ve 31 zemích zaměstnává 2000 pracovníků. Společnost funguje jako nezávislé sdružení partnerů, vlastněné zhruba 200 partnery.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů