Pátek, 19. dubna 2024

MŽP chce 43 nových aut, má na ně vysoké požadavky

MŽP chce 43 nových aut, má na ně vysoké požadavky

Ministerstvo životního prostředí chce koupit 43 nových aut. Podle zadávací dokumentace veřejné soutěže jsou požadavky na většinu aut velice náročné, vozy mají být výkonné a rychlé. V některých případech se navíc podle zadaných podmínek mohou přihlásit pouze dealeři jedné značky, píše Mladá fronta Dnes (MfD).

Ministerstvo se chystá koupit tři auta střední třídy, 27 malých aut velikosti Fabie Combi a 13 vozů do lehkého terénu. U tří vozidel střední třídy požaduje výkon nejméně 139 koní a rychlost přes 200 kilometrů v hodině. Zrychlení z nuly na sto má být 11 vteřin. Také malá auta se nebudou nakupovat v nejlevnějších variantách. Požadavkem je rychlost nad 175 kilometrů v hodině nebo speciální úprava do terénu.

"Myslím, že by pan ministr by neměl kupovat auta, s nimiž bude vyhrávat závody, ale která ušetří peníze daňovým poplatníkům," řekl deníku Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Stínový ministr životního prostředí Jiří Zimola (ČSSD) tvrdí, že požadavky jsou úsměvné a je potřeba zvážit nutnost takového nákupu. Podle mluvčí ministerstva Michaely Jendekové je ale v rámci soutěže kladen důraz na ekologicky šetrná auta.

Soutěž je podle MfD vypsána tak, že například požadavky na malé auto v úpravě Combi splňuje jen Škoda Fabia Combi Scout. Také vůz střední třídy by mohl být Škoda Superb, podmínkám však vyhovuje třeba i Volkswagen Passat. Přizpůsobení tendru na míru Škodovkám potvrdil deníku i vysoce postavený zdroj z ministerstva.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů