Čtvrtek, 28. března 2024

Nové letecké motory Rolls - Royce šetří životní prostředí

Nové letecké motory Rolls - Royce šetří životní prostředí

Motor Trent 1000 společnosti Rolls-Royce, určený pro letouny Boeing 787 Dreamliner, získal letos certifikaci ETOPS (Extended Twin Engine Operations), která byla udělena americkým úřadem FAA. Trent 1000 je zatím jediný motor, který tento certifikát pro Boeing 787 získal.

ETOPS (Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards) je akronym pro regule Mezinárodní organizace pro civilní letectví(ICAO), které upravují podmínky, za kterých mohou být novější dvoumotorová dopravní letadla provozována na tratích, kde se letoun v určitém bodě ocitne ve vzdálenosti větší než 60 minut letu od nejbližšího letiště. Trent 1000 zíkal ETOPS-330, což namená, že se od vhodného letiště může vzdálit až 330 minut. Existují různé verze standardů ETOPS, např. ETOPS-90,ETOPS-120, ETOPS-180 (90, 120, 180 minut). Získání certifikátu tak letadlům 787 při testech pomůže s efektivnějším plánováním trasy, což přinese úsporu paliva.

Simon Carlisle, vedoucí programu Trent 1000 společnosti Rolls-Royce, říká: "ETOPS je velmi důležitý milník v našem programu, který zavádí nové standardy v našem odvětví. Povedlo se nám vyrobit nejtižší a nejlehčí motor své třídy vůbec. Také spotřeba paliva je minimální, což jde ruku v ruce s cílem týmu vývoje B787, jenž je snížení emisí CO2 oproti letadlu předchozí generace. Trent 1000, který byl poprvé vyzkoušen v roce 2006, byl certifikován americkým FAA v srpnu 2007. Od té doby prošel více než 10000 hodinami testů provozu, jak ve vzduchu, tak na zemi.

Na Dreamliner byl motor poprvé nasazen v prosinci 2009. Od té doby s ním letadla 787 nalétala kolem 80 procent všech testovacích letů. Motory poháněly 5 ze 7 Dreamlinerů, které v testovacím programu letů jsou. Při přepočtu na letové hodiny se jedná o zhruba 2800 hodin. také pohánějí Dreamlinery letecké společnosti ANA.

ZDROJ: www.flymag.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů