Středa, 24. dubna 2024

Spořilov se bouří. Kamiony nechce

Noční odklonění těžké dopravy nesplnilo očekávání. Lidé se pokusili na protest zablokovat dopravu.

Spořilov se bouří. Kamiony nechce

Téměř dvě stě obyvatel pražského Spořilova demonstrovalo minulý týden proti kamionům.Tisíce lidí ze Spořilovské a okolních ulic trpí silným provozem od loňského dokončení části Pražského okruhu. Kamionová doprava, která dříve jezdila po Jižní spojce, totiž byla svedena právě na Spořilovskou ulici.

Místní si stěžují na hluk a emise

Místní obyvatel Jaromír Sveřepa upozornil, že magistrát sice rozhodl, že část kamionů, které směřují na Plzeň, pošle po Jižní spojce - pro nákladní automobily nad 12 tun povolil od 1. září v nočních hodinách jednosměrný provoz v úseku Spořilovská až Barrandovský most. Výsledek ale podle zdejších obyvatel není vůbec patrný. "Podle posledních zjištění se podařilo odklonit asi 500 náklaďáků z těch 10 tisíc, které tady denně jezdí," řekl Sveřepa.

Místní si stěžují na hluk a znečištěný vzduch, který jim znemožňuje větrání. Když v noci otevřou okno, mají prý pocit, jako by stáli na kraji silnice. Vzduchové filtry jsou tak pro domácnosti, které chtějí otevřít okno, podle Sveřepy nutností. Sdružení SOS Spořilov, které blokádu pořádalo, vidí řešení v Pražském okruhu a požaduje dostavbu jeho východní části.

Předseda sdružení Libor Semotán ale upozornil, že termín výstavby východní části není znám.

Součástí blokády byla i petice, ve které radnice Prahy 4 vyzývá magistrát a zejména vládu k rychlé dostavbě této části. "Nikdo o to ale nejeví zájem," řekl Semotán.

To, že chtějí Spořilovští rozdělit kamionovou dopravu mezi další území v Praze, se ale nelíbí obyvatelům Krče, Hodkoviček a Braníka, kteří bydlí v okolí Jižní spojky. "Požadavky obyvatel Spořilova chápeme, řešením ale nemůže být to, že se problém jednoduše odhrne k sousedům," řekla Ivana Zounarová za občanská sdružení Stará Krč a Habrovka.

Pár minut po začátku nebylo co blokovat

"Kamiony se v Praze vyřeší těžko, ale svést to na jedinou cestu, je pro lidi tady tragické," řekla obyvatelka Spořilova Jaroslava Veselá. Nelíbí se jí hlavně to, že se v jejím bydlišti nedá normálně dýchat.

Samotná blokáda sjezdu z Jižní spojky na Spořilovskou ulici ale vyvolala smíšené pocity. Počáteční nadšení vystřídalo zklamání z toho, že policie odklonila dopravu po Jižní spojce směrem k Barrandovskému mostu, kudy standardně projíždět nesmí. "Je to ošklivý podraz od policie," řekla Veselá. Policejní mluvčí Tomáš Hulan ale uvedl, že celá akce byla předem ohlášená, a policie se na ni musela připravit. Pár minut po začátku akce tak zúčastnění neměli co blokovat.

I přesto podle Libora Semotána splnilo přecházení po přechodu svůj účel. "Blokáda je symbolická. Spořilovská otázka se týká zhruba 15 tisíc zdejších obyvatel, přímo je pak zasaženo asi 5 tisíc z nich," řekl.

Nelíbí se mu hlavně, že Hygienická stanice hlavního města Prahy udělila loni Technické správě komunikací pro provoz na Spořilovské ulici výjimku ze zákonem stanovených hlukových limitů. "Měření hluku v dubnu letošního roku ale ukázalo překročení i této výjimky," sdělil.

Akce se nakonec protáhla. Protestující na vyzvání místopředsedkyně sdružení Jany Růžičkové i po původně plánovaném konci blokády postávali na přechodu a čekali, jestli se jim podaří ucpat alespoň Barrandovský most, na který byla doprava odkloněna.

Doprava díky odklonu nekolabovala

Provoz ale nekolaboval, a tak akci ve tři čtvrtě na šest zakončila Růžičková a vyzvala zúčastněné k odchodu. "My jsme zvítězili. Dokázali jsme, že i v plné špičce mohou kamiony jezdit po Jižní spojce," uzavřela. Již na začátku akce řekla, že mottem demonstrace i blokády je, že když nesměla být kamionová doprava po celý rok na Jižní spojce, tím spíše nesmí být v centru sídliště na Spořilovské.

O vrácení kamionů na Jižní spojku však magistrát nechce ani slyšet. "Osobní doprava by se přesunula zpět do centra, a to já nepřipustím," řekl České televizi náměstek primátora Karel Březina, který má dopravu na starosti.

Fakta

500

Pouze tolik nákladních aut se za den daří odklánět nočním zpřístupněním úseku směrem na Barrandovský most.

45

O tolik minut se prodloužila délka konání protestu. Během nich postávali účastníci blokády na přechodu.

AUTOR: Petra Pistulková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

ZDROJ: Praha

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů