Úterý, 23. dubna 2024

Vlaky mezi Ostravou a Opavou mají výluku, na trať vytekla nafta

Vlaky mezi Ostravou a Opavou mají výluku, na trať vytekla nafta

Nejméně týden musejí lidé, kteří cestují mezi Ostravou a Opavou vlakem, počítat s komplikacemi. Po části trati vlaky neprojedou a nahrazují je autobusy, cestující čeká až půlhodinové zpoždění. Kvůli pondělní závadě, při které v Děhylově na Opavsku z motorového vlaku vytekly nafta a olej, se musí více než půl kilometru trati vyčistit. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Výluka podle ní potrvá zřejmě nejméně do 24. října.

V pondělí brzy ráno začalo hořet v motorové části soupravy osobního vlaku. Vlak zastavil kousek před železniční stanicí v Děhylově a oheň uhasil strojvedoucí ještě před příjezdem hasičů. Nikdo při tom neutrpěl žádné zranění. "Do kolejiště ale uniklo asi 700 litrů nafty a 200 litrů oleje," řekla Šubová.

Uvedla, že část spojovacího zařízení vlaku zřejmě prorazila nádrž. To pak způsobilo požár. "Než vlak zastavil, vytékající kapaliny znečistily asi 600 metrů kolejí. Teď se musí celá trať sanovat, je tam potřeba vyměnit i všechny znečištěné pražce," řekla mluvčí.

Osobní vlaky jezdí jen mezi Opavou a Děhylovem, z Děhylova do Ostravy-Svinova místo nich jezdí autobusy. Rychlíky nahrazují autobusy v celém úseku mezi Ostravou a Opavou. "S ohledem na to, že rychlíky v menších stanicích nezastavují, je časově úspornější nahradit je autobusy v celém úseku. I tak ale musí cestující počítat se zpožděním deset až 30 minut," řekla Šubová.

Znamená to, že lidem mohou ujet přípojové vlaky, protože ty v Opavě ani Ostravě nemusejí na příjezd náhradních autobusů čekat. Podle Šubové však je frekvence vlaků ve špičkách poměrně velká, a tak se cestující nemusejí bát toho, že by museli na další vlak čekat třeba hodinu.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů