Čtvrtek, 25. dubna 2024

Světové aerolinky vyzvaly EU ke zrušení plánu prodeje povolenek

Světové aerolinky vyzvaly EU ke zrušení plánu prodeje povolenek

Světové aerolinky vyzvaly Evropskou unii, aby ustoupila od svého plánu na prodej emisních povolenek pro letecké dopravce od příštího roku. Podle nich by o vytvoření podobného nařízení pro všechny země měla rozhodnout Organizace spojených národů.

Podle generálního ředitele Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) Tonyho Tylera zavedení emisních povolenek pro aerolinky létající do EU bude firmy stát v příštím roce 1,2 miliardy eur (30,2 miliardy Kč). To je zhruba čtvrtina odhadovaného zisku leteckých společnostní pro letošní rok. A aerolinky vzhledem k současné obtížné situaci na trhu nebudou moci přenést tyto zvýšené náklady na cestující, řekl Tyler novinářům. IATA zastupuje 230 leteckých společností po celém světě.

Rozhodnutí EU kritizují hlavně zahraniční letecké společnosti, zvláště z USA a Číny. Očekává se, že celkem 26 zemí projeví svůj nesouhlas s plánem na dnešním zasedání Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO), která je mezivládní odbornou organizací OSN, v Montrealu.

Evropská unie v březnu rozhodla, že všechny letecké společnosti, bez ohledu na národnost provozovatele, létající na její území budou od ledna příštího roku zahrnuty do obchodování s emisními povolenkami. Unie tak chce přimět letecké společnosti k omezení zplodin ze spalování paliva a přispět k boji proti globálnímu oteplování.

Tyler dodal, že aerolinky nemají nic proti zavedení tržních nástrojů v boji za zlepšování životního prostředí. EU by však měla upustit od své jednostranné iniciativy a spolupracovat s dalšími zeměmi prostřednictvím ICAO, aby se zabránilo nebezpečnému obchodnímu konfliktu, který by měl na odvětví negativní dopad, napsala agentura Reuters.

EU tvrdí, že její projekt je spravedlivý a nutný pro boj za snížení emisí. Letecké společnosti mají do roku 2020 dostávat 85 procent povolenek zdarma a nakupovat jen 15 procent. Podle EU bude dopad tohoto opatření na cenu letenek minimální. V závislosti na tom, jak velkou částku budou chtít aerolinky převést na zákazníky, by se cena jednotlivé letenky měla zvýšit o dva až 12 eur (50 až 300 Kč).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů