Úterý, 23. dubna 2024

Ministerstva životního prostředí a dopravy se dohodla na pilotním projektu, který osvobodí obchvaty měst od poplatků

Ministerstva životního prostředí a dopravy se dohodla na pilotním projektu, který osvobodí obchvaty měst od poplatků

Dálniční úsek mezi Ostravou, Rudnou a Bohumínem by v následujících třech letech mohl být pro řidiče osvobozen od placení dálničních poplatků. Pilotní projekt dohody mezi ministerstvy životního prostředí a dopravy dnes v Karviné posvětila pracovní skupina pro řešení špatné kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji.

"S Ministerstvem dopravy se nám podařilo dohodnout se na pilotním projektu osvobození dálnice D1 v úseku Ostrava, Rudná až Bohumín a silnici 1.třídy v úseku Ostrava, Hrabová - průmyslová zóna až Frýdek-Místek od dálničních poplatků. Díky němu bude doprava odvedena z center moravskoslezských měst, a zlepší se tak kvalita ovzduší v této oblasti," říká ministr Tomáš Chalupa.
"Spolupráci v této oblasti mezi Ministerstvem dopravy a Ministerstvem životního prostředí považuji za logickou a jsem velmi rád, že jsme s panem ministrem Chalupou našli řešení, které může jednoznačně přispět k čistšímu ovzduší ve městech zasažených zvýšenou smogovou situací," dodává ministr dopravy Pavel Dobeš.
Při výběru konkrétních úseků hrála roli zejména kvalita ovzduší v dané lokalitě, konkrétně koncentrace jemných prachových částic PM10. Nejvíce imisně zatíženým územím ČR, ve kterém jsou dlouhodobě překračovány nejen imisní limity krátkodobých koncentrací PM10, ale také roční imisní limity PM10, je právě Moravskoslezský kraj.

"Na tomto území je nutné řešit kvalitu ovzduší komplexně, je tedy nutné věnovat pozornost i znečištění ovzduší z dopravy," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Na zkušební období dvou až tří let bude od poplatků osvobozen úsek Ostrava, Rudná až Bohumín, sever (exit 354 - 370). V případě, že se prokáže, že tento typ opatření pomáhá zlepšovat nepříznivou kvalitu ovzduší ve městě, bude ministerstvo do budoucna uvažovat o rozšíření i na další úseky zpoplatněných komunikací.

Zkušební období pilotního projektu potrvá tři roky. V návaznosti na tento projekt také pokračuje příprava Studie proveditelnosti zavedení nízkoemisních zón v Moravskoslezském kraji, která zkoumá jednotlivá města a obce z pohledu znečištění ovzduší. Dokončena bude do konce letošního roku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů