Čtvrtek, 28. března 2024

Město Vídeň instaluje kolo-boxy

Město Vídeň instaluje kolo-boxy

Město Vídeň představilo pilotní projekt výstavby uzamykatelných boxů na jízdní kola (kolo-boxů) u obecních domů. První boxy již byly instalovány a jejich počet se podle ujištění magistrátu bude dál rychle zvyšovat. Jízdní kolo coby ekologický a zdraví prospěšný dopravní prostředek si obyvatelé Vídně velmi oblíbili, takže cyklisté v ulicích rakouské metropole už představují zcela všední obrázek.

Rozmach cyklistické dopravy je však také podmíněn možností pohodlně si své jízdní kolo uložit. Město proto plánuje síť kolo-boxů nadále rozšiřovat, přičemž postupně by jimi měly být vybaveny všechny domy v jeho vlastnictví.

Ve Vídni pro instalaci uzamykatelných boxů ovšem existuje ještě jeden pádný důvod, totiž poměrně vysoká míra krádeží jizdních kol. Ve Vídni totiž bývá odcizeno až každé třetí kolo.

Kolo-boxy jsou pevně ukotveny do země a opatřeny speciálním válcovým zámkem. Střecha a boční stěny boxu jsou zhotoveny z pevného ocelového plechu. Pronájem bezpečného ocelového boxu chránícího kolo před nepřízní počasí, vandalismem i krádeží vyjde měsíčně na 6,05 eur (zhruba 147 Kč).

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů