Pátek, 29. března 2024

Drahé pohonné hmoty zvyšují zájem o biopaliva

Drahé pohonné hmoty zvyšují zájem o biopaliva

Kvůli vysokým cenám pohonných hmot roste mezi řidiči zájem o levnější biopaliva. Spotřeba biopaliv proto roste a rozšiřuje se také počet čerpacích stanic, kde lze bionaftu či jiný typ biopaliva tankovat. Na tiskové konferenci to dnes sdělili zástupci CZ Biom - Českého sdružení pro biomasu. Povědomí o biopalivech je však podle nich stále poměrně malé a na trhu existuje prostor pro více vozů jezdících na tento zdroj.

Biopaliva jsou dnes levnější, protože jsou osvobozena od spotřební daně. Jeden litr vysokoprocentního biopaliva E85 je zhruba o osm až deset korun levnější než klasický benzin. Litr směsné motorové nafty i čisté bionafty B100 stojí asi o dvě až pět korun méně než diesel.

Podle výkonného ředitele CZ Biom Jiřího Trnky letos mnohonásobně vzrostla spotřeba biopaliva E85 proti loňsku. V pololetí přesáhla spotřeba 100 milionů litrů, zatímco za loňský rok činila spotřeba zhruba jeden milion litrů. Směsné motorové nafty se v polovině roku spotřebovalo přes 700 milionů litrů, loni to bylo kolem 120 milionů. Na celkové spotřebě pohonných hmot se však biopaliva stále podílejí jen asi dvěma či třemi procenty.

Biopaliva se nyní v Česku prodávají na zhruba 350 čerpacích stanicích, to je však podle zástupců CZ Biom stále málo v poměru k celkovému počtu zhruba 3700 veřejných pump. Síť čerpacích stanic s biopalivy je nejslabší na dálnicích, kde dominují velké společnosti a prodejce biopaliv berou jako konkurenty. Biopaliva tak většinou prodávají menší pumpy na venkově.

Biopaliva mají také řadu odpůrců, kteří tvrdí, že například ničí motory vozidel. Zástupci CZ Biom však upozornili, že biosložky nelze použít ve všech automobilech. Motory pro ně musí být zvláštním způsobem upraveny.

Automobily na biopaliva nabízí již například Ford, Škoda, Renault, Volvo či Saab. Podle Trnky však existuje na trhu prostor pro více typů těchto vozidel. Ford nabízí několik modelů na biopaliva, kterých se v ČR zatím prodaly desítky. "Věřím, že brzy překročíme hranici stovky prodaných vozů," řekl ředitel komunikace Fordu Martin Linhart.

V současnosti se v České republice povinně přimíchává do veškerého paliva nízké procento biosložky. Do benzinu je to přes čtyři procenta bioetanolu a u nafty šest procent metylesteru řepkového oleje. Kvůli nařízení Evropské unie by tento podíl měl do roku 2020 vzrůst na deset procent. Přimíchávání biopaliv do pohonných hmot má pomoci snížit emise skleníkových plynů, podpořit domácí zemědělskou produkci a snížit závislost na dovozech paliv.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů