Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zelená logistika

Zelená logistika

Pod "zelenou logistikou" se rozumí její trvale udržitelná ekologická orientace. Požadavkem trvalé udržitelnosti je uspokojovat potřeby dnešní generace, aniž by se dávaly v sázku možnosti budoucích generací. Trvale udržitelné koncepty pro zelenou logistiku se soustřeďují na ekologická, ekonomická i sociální hlediska.

Podle německé studie "Trendy a strategie v logistice - globální sítě v proměně" nejsou životní prostředí a logistika módními tématy, ale vedou k dlouhodobým změnám v logistické tvorbě hodnoty. Rostou náklady na energii a na zdroje. Optimalizace využívání energie a zdrojů v logistice je proto závažnou výzvou pro budoucnost.

V současnosti je realizace ekologických opatření u řady německých podniků v začátcích. Mnohdy chybějí podklady pro strategicky dimenzované koncepty - propočty ekonomické efektivnosti, koncepty integrace a zavádění, které by umožnily hospodárnou realizaci. Nadto se zelená logistika mnohdy omezuje jen na dopravní logistiku.

Fraunhoferův ústav pro materiálový tok a logistiku propočítal, že ve vnitropodnikových logistických systémech se v průměru zhruba 40 % celkových nákladů vynakládá na energii. Odhadl, že pomocí přístupů zelené logistiky lze ušetřit až třetinu těchto nákladů. Jde například o solární moduly na střechách hal a o optimalizaci nejen nákladů na vytápění či chlazení, ale i obalů, procesů a vnitropodnikových přeprav.

Podle studie může logistika realizovat opatření v oblasti životního prostředí a ochrany zdrojů v pěti oblastech: trh a produkt; struktury a plánování; procesy, řízení a měření; technologie a zdroje; pracovníci, zákazníci, dodavatelé a poskytovatelé služeb.

Studie ukazuje na jednoduchém příkladu, jaký vliv na výši emisí CO2, vztaženou na dopravovanou jednotku množství, má rozhodnutí o rozměrech obalu výrobku. Vazby sahají od objemu a hmotnosti přes počet kusů v ukládacím prostředku až k vytížení dopravních prostředků a k počtu jízd. Jako činitel optimalizace s ohledem na zelenou logistiku je zde přes všechny stupně zapojena skladová a manipulační technika i patřičná informační technologie.

Dnes stále více přispívají k zelené logistice systémy správy skladu; pracují ekologicky a současně efektivně a se snižováním nákladů. Ve skladech se moderní softwarová řešení starají o energeticky hospodárné ovládání, o průhledné toky zboží i o optimalizované používání zdrojů a kapacit. Z nadpodnikových hledisek se uplatňuje optimalizace pořadí nakládky nebo utváření multimodálních procesů a přeprav. Simulace zjišťují nejlepší možný stupeň využití prostoru ukládacích prostředků i množství potřebného obalového materiálu. Plánování jízd a optimalizace tras umožňují optimálně využívat ložný prostor a snižovat náklady na energii a dopravu.

Při plánování a tvorbě konceptů je zapotřebí brát ohled na hlediska zelené logistiky - například využívat obnovitelné zdroje energie, u střešních a stěnových konstrukcí v distribučních centrech a mrazírenských skladech používat kvalitní materiály s cílem snížit spotřebu energie.

Na konci dodavatelského řetězce vzniká problém odstraňování odpadu. Jsou zapotřebí ekologicky nezávadná řešení: od pásových dopravníků na odpad například u vybalovacích stanic až ke komplexním konceptům recyklace surovin a oběhu vratných obalů.

S ohledem na sociální složku trvale udržitelných konceptů jde také o pracovní prostředí - například o techniku se sníženou hlučností a především o ergonomické utváření pracovišť. Omezování jak fyzické námahy, tak pohybů, které nepřispívají k vlastnímu logistickému úkolu, motivuje pracovníky a snižuje nemocnost. Nadto se zvyšuje výkon a kvalita operativních procesů.

U aplikací informační technologie jde o uživatelsky příjemné nabídky menu na obrazovkách se snadným zapracováním pracovníků a o zlepšený přehled v operativních procesech. Produktivitu ovlivňuje i snížení intenzity chyb.

Trvalé úsilí v oblasti ochrany prostředí a zdrojů si samozřejmě vyžádá náklady. Investice do plánování procesů i do nových pochodů a technologií jsou spojeny s krátkodobými až střednědobými vyššími náklady pro logistiku. Vznikají však úspory z rozsahu a konkurenční výhody. To se týká především úseků s vysokým stupněm automatizace. Pochody zlepšené z hledisek trvalé udržitelnosti poskytují nejen optimalizované využití a úspory; lze s nimi také seznamovat zákazníky a veřejnost a zlepšovat tak image podniku.

Výzvy trvale udržitelné, ekologické logistiky by se neměly považovat za břemeno nebo za povinnost. Důsledné jejich zapojení do inovačních konceptů řešení poskytuje možnosti optimalizace procesů i konkurenční výhody.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů